Kamerbrief over reorganisatie bij de AIVD

De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Kamer een brief gestuurd over de reorganisatie van de AIVD. Kamerlid Voortman (GroenLinks) had om een brief gevraagd naar aanleiding van publicaties over vermeende onrust bij de AIVD.

In de brief stelt minister Plasterk dat het vrijwillig vertrek van medewerkers vaker optreedt bij reorganisaties en bij grote organisaties zoals de AIVD. De reorganisatie had vooral betrekking op de staf en ondersteuning, niet op het operationele werk. Er is geen sprake van een 'braindrain'.

Het viertal intrekkingen van een verklaring van geen bezwaar (VGB) in de afgelopen periode, wijt de minister aan het grote aantal herhaalonderzoeken dat is uitgevoerd naar het eigen personeel. Een VGB is een vereiste om een functie bij de AIVD te vervullen. De criteria waarop een veiligheidsonderzoek en herhaalonderzoek is gebaseerd, zijn voor iedereen terug te vinden in de zogenaamde Leidraad persoonlijke gedragingen en omstandigheden.

AIVD'ers moeten juist met elkaar vrijuit kunnen spreken

De minister geeft tevens aan dat binnen de AIVD de gelegenheid is om kritiek met elkaar te delen en eventueel met een vertrouwenspersoon. Juist omdat "AIVD-medewerkers naar buiten toe niet over hun werk kunnen praten, is het van essentieel belang dat zij onder elkaar vrijuit kunnen spreken, discussiƫren en hun hart kunnen luchten."