'Naar aanleiding van': DWDD University over inlichtingenwerk

Inlichtingendeskundige Beatrice de Graaf hield vanavond een college voor ‘DWDD University’ op NPO1. Haar verhaal ging over het werk van inlichtingen- en veiligheidsdiensten, met name de AIVD.

In de uitzending liet De Graaf enkele voorwerpen zien die bij het werk van de AIVD en zijn voorlopers, of door 'tegenstanders' zijn gebruikt. Deze voorwerpen komen uit het museum van de AIVD dat door gasten van de dienst en medewerkers te bezoeken is.

Een van de pronkstukken is de Enigma Schlüssel G. De Enigma is het coderingsapparaat dat de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog gebruikten voor hun berichten. Van dit type Enigma zijn nog maar weinig exemplaren over.

Verder kwam nog een zogeheten ‘trapcontainer’ aan bod waarbij documenten of fotorolletjes in een afgesloten capsule in de grond getrapt kon worden, waarna een andere persoon de capsule later weer kon ophalen. Als decor bij de uitzending lagen verder een sigarettenpakje met camera, een knoop met verborgen microfoon en een schoen met een holle hak uitgestald.

Deze en andere voorwerpen die de AIVD heeft gebruikt of onderschept, zijn ook terug te vinden in het digitale AIVD museum.

In de rubriek ‘Naar aanleiding van’ geeft de AIVD algemene duiding bij gebeurtenissen of berichten in de media die te maken hebben met het werk van de dienst.