Computerspecialist

Hallo, ik ben computerspecialist bij de AIVD. Dat betekent dat ik meehelp met de onderzoeken van de AIVD, door computers, software en andere hardware in te zetten. Maar ook werken bij ons computerspecialisten die zorgen dat alle informatie bij ons goed bewaard wordt en makkelijk terug te vinden is.

Als ik ‘ISIS’ in mijn mail zet, lezen jullie dan mee?

Zo gemakkelijk werkt dat niet. Wij moeten ons aan de wet houden, de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) 2017. We mogen dit alleen doen als dit voor een onderzoek nodig is. Er wordt ook zoveel informatie verspreid via internet, dat we onmogelijk alles kunnen overzien.

Hacken jullie ook computers of websites?

Volgens de Wiv 2017 mogen wij informatie van computers of andere gegevensdragers halen als dit voor een onderzoek nodig is. Dit mogen wij ook doen als de eigenaar van de computer daar geen toestemming voor heeft gegeven. We doen ook onderzoek op internet, want ook terroristen en spionnen maken gebruik van internet.

Hebben jullie ook zulke technische snufjes als bij James Bond, CSI en 24?

Ja, maar niet zoals je misschien denkt. Om goed onderzoek te kunnen doen, zonder op te vallen, heb je inderdaad wel technische snufjes nodig die je niet zomaar in de winkel kan kopen. Denk daarbij aan microfoons of cameraatjes die zo klein zijn dat ze in een knoopsgat passen of een toegangspunt tot een specifiek deel van het internetverkeer.

Je moet als geheime dienst natuurlijk ook een stapje voorblijven op de terroristen en buitenlandse spionnen. Je hebt dan ook als ICT-specialist te maken met de nieuwste technieken. Maar we helpen ook andere overheidsinstanties om goed om te gaan met beveiliging van hun apparatuur en systemen. Bijvoorbeeld door apparatuur zoals USB- sticks te testen waarmee geheime documenten kunnen worden vervoerd.

Veel van de snufjes die je op tv of in films ziet, zijn wel speciaal daarvoor mooier gemaakt dan ze in werkelijkheid zijn. Onze onderzoekers zitten veel achter de computer. Dat kan heel spannend zijn, maar is veelal niet zoals je dat in de film ziet. Maar hoe een onderzoek precies werkt, kun je beter aan de inlichtingenofficier vragen.

Moet ik sites kunnen hacken om bij jullie te komen werken?

Nee, dat is niet nodig. We hebben bij de AIVD veel verschillende functies. Voor de meer technische functies is wel vaak een gespecialiseerde opleiding nodig. Dus je moet eerst je school afmaken. Naast de meer ‘normale' vakgebieden zoals systeembeheer, kun je bij de dienst ook meer gespecialiseerde technici vinden, bijvoorbeeld op het gebied van cryptografie of computerbeveiliging.