Elektronicus

Hallo. Ik werk als elektronicus bij de AIVD. In mijn werk is het belangrijk dat je alles van techniek weet en dat je creatief bent. Ik mag eigenlijk de hele dag knutselen. Samen met mijn collega's verzinnen we en maken we oplossingen als we bijvoorbeeld iemand in het geheim willen filmen.

Ben jij zoals Q van James Bond?

Wat Q van James Bond doet, is het best te vergelijken met wat ik doe. Q is in de James Bond films de persoon die alle technische snufjes bedenkt en maakt. Maar de gadgets van James Bond zijn natuurlijk wel wat overdreven, zodat het er allemaal lekker flitsend uitziet in de film. Er wordt van mij, net als van Q, verwacht dat ik oplossingen vind voor technische hindernissen die bij een onderzoek kunnen opspelen. Je moet dus creatief en technisch zijn. Ook moet je niet bang zijn om te experimenteren.

Wat doe je de hele dag?

Behalve het maken, bedenken en repareren van technische middelen die onze onderzoekers kunnen gebruiken bij hun werk, moet ik er ook voor zorgen dat deze op de juiste manier op de juiste plek terecht komen. Een microfoon of camera komt niet ergens vanzelf. Ik moet dus ook wel eens op pad. Het maken, bedenken en repareren, doe ik op kantoor.

Wat voor opleiding heb je nodig om als elektronicus bij de AIVD te kunnen werken?

Er is geen speciale opleiding voor dit beroep. Je moet handig en creatief zijn en kennis hebben van techniek. De rest leer je hier tijdens het werken.

Hoe geheim is jouw werk?

Het is heel belangrijk dat de snufjes die wij bedenken en maken niet ontdekt worden. Camera's en microfoons moeten wij dus heel zorgvuldig en ongemerkt verbergen. De persoon op de illustratie ben ik ook niet zelf, omdat ik daarmee mijn identiteit zou prijsgeven en mensen mij zouden kunnen herkennen.