Medewerker personeelszaken

Hallo, ik ben een medewerker van de afdeling Personeelszaken. Ik schrijf onder andere de teksten voor vacatures die de AIVD heeft. Die vacatures staan op onze website en soms in de krant.

Ik lees samen met een collega de brieven die binnenkomen als we een vacature hebben. We kiezen daar de beste kandidaten uit. Ik let erop of een brief geen schrijffouten bevat. Ook kijk ik of iemand een goed verhaal heeft, niet te lang, waarom hij of zij bij de AIVD wil werken. En of die persoon aan onze eisen voldoet. De beste kandidaten nodig ik uit voor een gesprek.

Welke opleiding heb ik nodig om bij de AIVD te werken?

Als je bij de AIVD wilt werken, moet je aan allerlei eisen voldoen. Je hebt voor verschillende functies verschillende vooropleidingen nodig. Dat varieert van een secretaresseopleiding tot een ict-studie. Voor bijvoorbeeld de functie van inlichtingenofficier moet je een HBO-opleiding of de universiteit hebben afgemaakt. Het niveau is daar belangrijker dan de studierichting.

Voor sommige AIVD-functies bestaan geen opleidingen: je kunt ze alleen bij ons leren. We hebben geen spionnenschool, maar wel een eigen opleidingscentrum. Je moet ook een Nederlands paspoort hebben. Je zult een veiligheidsonderzoek krijgen. Daarvoor moet je de afgelopen tien jaar in Nederland gewoond hebben of in een ander land waar we onderzoek naar je kunnen doen.

Tot slot moet je geduld hebben. Omdat we heel zorgvuldig werken duurt de hele procedure langer dan je misschien zou denken. Na de selectieprocedure komt nog het veiligheidsonderzoek. Dat bijvoorbeeld duurt al acht weken. Een volledig selectietraject, van advertentie via selectiegesprekken, tests en veiligheidsonderzoek tot indiensttreding duurt tot wel zes maanden.

Hoe oud moet je zijn om bij de AIVD te werken?

Je moet minstens achttien jaar zijn om bij de AIVD te mogen werken.

Hoeveel mensen werken bij de AIVD?

Er werken ongeveer 1500 mensen bij de AIVD.

Hoe veel kan ik verdienen bij de AIVD?

Je salaris is volgens de ambtenaren-CAO. Elke functie wordt apart gewaardeerd en daar zit veel verschil tussen. Maar het betaalt best goed.

Wat voor banen zijn er bij de AIVD?

Er zijn heel verschillende banen op allerlei niveaus binnen de AIVD. Van beleidsmedewerker tot ict-specialist en van secretaresse tot directeur. Functies die direct met het inlichtingenwerk te maken hebben. Denk aan inlichtingenofficieren en vertalers. Maar ook functies die de organisatie ondersteunen. Bijvoorbeeld administratief werk. Een vacature voor ‘spionnen' zal je niet snel tegenkomen omdat we die functie niet echt kennen.

Je kunt binnen de AIVD van functie veranderen. We vinden het belangrijk dat je plezier hebt in je werk en dat je na een paar jaar kunt doorgroeien of overstappen naar een andere functie. Je kunt ook opleidingen volgen om je vak bij te houden. Een tevreden medewerker presteert beter!

Mag ik het mijn vriend(in) vertellen als ik bij de AIVD solliciteer?

Als je bij ons solliciteert, kun je beter zo min mogelijk mensen vertellen waar je solliciteert. Als je eenmaal bij de AIVD werkt, mag je dat ook niet rondvertellen of bijvoorbeeld op Facebook zetten. Dat kan gevaarlijk zijn voor jou en voor je werk bij de AIVD. Je kunt het wel aan je partner vertellen, want die maakt deel uit van het veiligheidsonderzoek.

Waar let je op bij een sollicitant?

Ik let er eerst op of iemand open en prettig overkomt. Geef je me een stevige hand en kijk je me aan? Dat is een goed begin. Ik vraag naar je opleiding, werkervaring, bijbaan, hobbies. De dingen die je in je curriculum vitae genoemd hebt. Misschien heb ik nog vragen over je brief. Waarom wil je hier werken? Dat wil ik weten. Ik zoek ook uit of je je goed hebt voorbereid. Heb je bijvoorbeeld op onze website gekeken en weet je wat de AIVD doet? En waarom we dat doen? Dat vind ik belangrijk.