Rechtbank vindt huiszoeking bij Telegraafjournaliste terecht

De huiszoeking door justitie bij journaliste Jolande van der Graaf van De Telegraaf was terecht. Dat stelt de rechtbank in Haarlem in een procedure die door De Telegraaf was aangespannen. De huiszoeking was een gevolg van de weigering van Jolande van der Graaf op een verzoek van de onderzoeksrechter om de documenten terug te geven.

Op 18 juni doorzocht het Openbaar Ministerie de woning van de journaliste omdat het vermoedde dat er staatsgeheime stukken lagen. 'Van der Graaf hoorde niet te beschikken over staatsgeheime documenten,' aldus de rechtbank, 'Het was van groot belang dat deze stukken terugkwamen bij de AIVD.' De stukken liggen nog verzegeld bij de rechtercommissaris, maar kunnen nu door justitie onderzocht worden. De documenten zouden door een AIVD-medewerkster en haar partner aan de journaliste gegeven zijn.

Later vandaag volgt uitspraak in een andere zaak, ook aangespannen door De Telegraaf. In dat kort geding wil de krant dat de rechter de AIVD dwingt om te stoppen met het eventuele afluisteren van haar medewerker(s).