Over de AIVD kerstpuzzel

De AIVD kerstpuzzel bestaat uit een aantal cryptografische opgaven die los van elkaar kunnen worden opgelost. Elk goed antwoord levert punten op. De deelnemer met de meeste punten wint. Lees meer over de geschiedenis van de puzzel, hoe deze wordt gemaakt en de Club van 100.

Hoe wordt de AIVD kerstpuzzel gemaakt?

Dit jaar wordt de kerstpuzzel voor de zevende keer op de website geplaatst, maar binnen de AIVD is deze eindejaarspuzzel al sinds 2005 een traditie. Vanaf het allereerste begin is het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV) betrokken geweest bij het bedenken (en jureren) van de creatieve en cryptisch omschreven kerstpuzzelopdrachten.

NBV-medewerkers hebben veel kennis van technische maatregelen op het gebied van informatiebeveiliging: zo houden zij zich onder meer bezig met het versleutelen van staatsgeheimen. Sinds 2011 is meedoen aan de jaarlijkse kerstpuzzel voor veel mensen - en steeds vaker ook teams - vaste prik geworden.

Jaartal Aantal deelnemers
2011 27
2012 35
2013 200
2014 400
2015 1600
2016 1250
2017 550

Kan ik mij voorbereiden op de kerstpuzzel?

Goed om te weten: je hoeft geen doorgewinterde wiskundige of cryptoloog te zijn om de kerstpuzzel te kunnen maken. Competenties die wél van belang zijn: creativiteit, affiniteit met puzzelen en een flinke dosis doorzettingsvermogen.

Een beetje 'warmdraaien' door te oefenen met puzzels uit voorgaande jaren kan helpen om inzicht te krijgen in het type vragen dat vaak wordt gesteld.

Uiteindelijk houdt de AIVD kerstpuzzel altijd verband met gebeurtenissen van het afgelopen jaar en dus zit iedere editie net even anders in elkaar. Of in dit geval oefening ook daadwerkelijk kunst baart, valt dus nog te bezien…

Weetje: hints in de kerstpuzzel staan er altijd met een reden.

Geven jullie weleens hints?

Dat komt voor. Wij geven geen hints op Twitter en Instagram, maar er zijn wel hints in de kerstpuzzel verwerkt. "Hints zijn nooit willekeurig", aldus de puzzelmakers. "Blijft een aanwijzing na het oplossen van een vraag vaag? Dan klopt de oplossing waarschijnlijk niet."

Groen icoon van hersenen

Wat is de Club van 100?

De Club van 100 is opgericht om de puzzelaars te eren die erin slagen om meer dan 100 punten te scoren. Dit is in 2016 voor het eerst gebeurd.

Wil jij ook 'lid worden' van deze club? Dan wacht je een pittige uitdaging. Om de groep een beetje exclusief te houden, was de kerstpuzzel van 2017 een stuk pittiger dan die van 2016. Bij die editie zijn dan ook geen nieuwe leden tot de Club van 100 toegetreden. Volgend jaar beter?

Hoe doe ik mee aan de kerstpuzzel?

De deadline voor het insturen van oplossingen is verstreken, maar je kunt de puzzel nog steeds maken door hier de opgaven, het antwoordformulier, de hints en de uitwerkingen te downloaden. 

→ Ga verder naar: spelregels AIVD kerstpuzzel
← Ga terug naar: hoofdpagina AIVD kerstpuzzel