Hacken door de AIVD

Dat de AIVD mag hacken is niet nieuw. In de nieuwe Wiv staat wel uitvoerig beschreven welke bevoegdheden hier precies bij horen.

Hacken ook via andere systemen

Soms is het nodig dat wij via een omweg inbreken op een computer van een target, omdat wij niet direct bij zijn gegevens kunnen. Dit heet het 'hacken via een systeem van derden'. In de nieuwe Wiv is dit expliciet beschreven als bevoegdheid. Dit is vergelijkbaar met een huiszoeking in een appartementencomplex. Daar zal je ook eerst door de centrale voordeur moeten, om bij het juiste appartement te komen.

Dit hacken mag ook via computers en andere apparaten die niet direct met het onderzoek te maken hebben. In de wet is nu ook vastgelegd dat wij mogen verkennen hoe wij het beste in een computer kunnen inbreken.

Clouddiensten

Toen de Wiv 2002 werd opgesteld, waren zaken als cloud computing nog geen gemeengoed. Tegenwoordig bevinden gegevens zich vaak niet alleen meer op een bepaalde computer, maar zijn verspreid over meerdere servers en locaties.

De nieuwe Wiv maakt het mogelijk dergelijke gegevens op te vragen. Een aanbieder van dergelijke diensten, een communicatie-aanbieder, is verplicht om mee te werken.

← Ga terug naar: onderzoek met DNA-profielen
→ Ga verder naar: de Wiv-overzichtspagina