AIVD-publicaties over spionage en beïnvloeding

De AIVD brengt publicaties uit over het aandachtsgebied spionage en beïnvloeding. Hier vindt u meer informatie en links naar de pagina's waar u deze documenten kunt downloaden als PDF-bestand.

Cover - Op reis naar het buitenland

Op reis naar het buitenland (2017)

Zakelijke reizen naar het buitenland brengen spionagerisico's met zich mee. Deze informatiefolder op handzaam paspoortformaat helpt u bij het nemen van voorzorgsmaatregelen om het risico op (digitale) spionage te verkleinen.

Download deze publicatie in het:

Cover - Handleiding kwetsbaarheidsonderzoek spionage

Handleiding Kwetsbaarheidsonderzoek spionage (2011)

De Handleiding Kwetsbaarheidsonderzoek spionage uit 2011 helpt bedrijven en organisaties zelf onderzoek te doen naar de risico's van spionage. Het onderzoek en de uitkomst daarvan geeft inzicht in de belangen, het soort kwetsbaarheden en welke maatregelen getroffen moeten worden om spionage te voorkomen.

Download deze publicatie in het:

Spionage in Nederland

Spionage in Nederland (2010)

Spionage is van alle tijden en komt zelfs vanuit landen waarvan u het misschien niet verwacht. Buitenlandse overheden putten uit openlijk toegankelijke informatiebronnen, maar verwerven ook geheime politieke, militaire en economische informatie via hun inlichtingendiensten.

In deze brochure uit 2010 informeren de AIVD en MIVD u over de risico's en hoe u deze kunt beperken.

Download deze publicatie in het:

Waarom brengen wij open publicaties uit?

Onze open publicaties zijn bedoeld om context te geven aan bijvoorbeeld overheidsinstanties, lokaal bestuur, politiek, wetenschap en media. Een AIVD-publicatie beschrijft een algemeen beeld over onze aandachtsgebieden dat in individuele gevallen kan afwijken.

Klik hier voor een compleet overzicht van AIVD-documenten over spionage.