Spioneren in Nederland

Nederland is voor spionage een interessant land, omdat ons land een hoogontwikkelde, internationaal georiënteerde economie en een open samenleving heeft.

Nederland is daarnaast lid van verschillende belangrijke internationale organisaties en samenwerkingsverbanden. Ook is hier een groot aantal internationale organisaties gevestigd.Ten slotte trekt de aanwezigheid van buitenlandse bevolkingsgroepen in Nederland de aandacht van verschillende inlichtingendiensten.

Aanzienlijke schade door spionage

Nederland is daarmee doelwit van spionageactiviteiten door andere landen. De schade die hierdoor wordt aangericht in Nederland is aanzienlijk. Medewerkers van buitenlandse diensten, inlichtingenofficieren, proberen geheime informatie te bemachtigen. Die spelen ze vervolgens door naar hun eigen land. Deze landen gebruiken de informatie om op de hoogte te zijn van de politieke en ambtelijke situatie in ons land. Ze kunnen de informatie ook gebruiken om hun economische of technologische achterstand in te halen of om hun concurrentiepositie te bevorderen.