Formulieren voor het veiligheidsonderzoek

Als uw (toekomstige) werkgever een veiligheidsonderzoek voor u aanvraagt, moet u de Opgave persoonlijke gegevens (OPG) invullen die nodig is voor uw vertrouwensfunctie. Dat kan met een pdf-formulier of met een elektronisch formulier.

U kunt de OPG op twee manieren invullen.

  1. Uw (toekomstige) werkgever verzoekt u de betreffende OPG te downloaden van de website van de AIVD en dit pdf-formulier in te vullen, te printen en te ondertekenen. Vervolgens levert u het volledig ingevulde formulier in een gesloten envelop in bij uw (toekomstige) werkgever.
  2. Als uw (toekomstige) werkgever eOPG (elektronische Opgave persoonlijke gegevens) gebruikt, ontvangt u een e-mail met een link naar de webapplicatie eOPG. U kunt daar inloggen met uw DigiD met sms-controle en de klaarstaande OPG geheel digitaal invullen en verzenden. Uw (toekomstige) werkgever ontvangt dan een e-mail met de boodschap dat de aanvraag is verzonden naar de AIVD.

Formulieren Opgave persoonlijke gegevens voor de werknemer

Heeft u vragen over (het invullen van) een formulier? Neem contact met ons op.

Formulieren invullen

Handleiding formulier invullen en opsturen

Beveiligingstips

De formulieren kunt u vanaf deze pagina downloaden en digitaal invullen. Ze kunnen echter niet digitaal worden verzonden. U moet het formulier ‘Opgave persoonlijke gegevens' na het invullen printen en in een gesloten envelop inleveren bij uw (toekomstige) werkgever. Deze zal uw formulier vervolgens samen met de ingevulde ‘Aanmelding' naar de AIVD sturen of naar een van de mandaathouders, zoals de KMar of de Nationale Politie.

Lees eerst goed door hoe u het formulier moet invullen en opsturen.

Vul het formulier bij voorkeur in op een computer

Invullen gaat het best op een computer (laptop of PC). U kunt het formulier ook invullen op een tablet of smartphone, maar dat werkt niet altijd handig. U heeft namelijk de laatste versie van Adobe Acrobat Reader DC nodig. Bovendien moet het formulier geprint worden, voordat het ondertekend moet worden opgestuurd.

Problemen met het openen van het formulier na het downloaden? Sla het formulier eerst op

Het downloaden of openen van formulieren gaat over het algemeen goed als u Firefox of Google Chrome op uw computer gebruikt als webbrowser. Kies na het downloaden van de gewenste Opgave persoonlijke gegevens (OPG) niet direct voor Openen, maar kies voor Opslaan als en sla de pdf bijvoorbeeld op het Bureaublad op. Sluit dan de webbrowser af, open Adobe Reader en open de opgeslagen pdf via het menu Bestand > Openen. Als Adobe Reader niet op de PC staat, download dat dan eerst via www.adobe.com.

Gebruik Adobe Reader om de pdf-formulieren in te vullen

Gebruik alleen Adobe Reader om de pdf-formulieren in te vullen. Gebruik geen ander programma. Als u een ander programma gebruikt, kan dit problemen veroorzaken bij het volledig invullen van alle vragen. Dit kan vertraging in de uitvoering van het veiligheidsonderzoek opleveren.

Probeer Firefox als downloaden niet lukt

Als het downloaden van de gewenste OPG niet lukt, probeer het dan met een andere browser zoals Firefox (https://getfirefox.com).

Instructie voor Apple-gebruikers

Heeft u een Apple-computer en problemen met de formulieren? Lees de instructie voor Apple-gebruikers.

Gebruik de nieuwe versies van de formulieren

Op 19 oktober 2020 zijn nieuwe versies van de 'Opgave persoonlijke gegevens' (OPG) gepubliceerd. Gebruik deze versies voor het aanvragen van een veiligheidsonderzoek. Zij zijn herkenbaar aan het nummer '10/20' onderaan elke pagina.

Als een oude versie van een OPG wordt ingestuurd, kan die geretourneerd worden met het verzoek om de nieuwe versie te gebruiken. Dit kan vertraging in de uitvoering van het veiligheidsonderzoek opleveren.

De formulieren voor Politie en Burgerluchtvaart blijven onveranderd.