Handleiding formulier invullen en opsturen

Vul het relevante formulier met de opgave van persoonlijke gegevens alleen in als uw (toekomstige) werkgever daarom vraagt.

Als uw (toekomstige) werkgever u een link heeft gestuurd naar de elektronische Opgave peroonlijke gegevens (eOPG), dan hoeft u geen formulieren te printen. U heeft in dat geval de informatie op deze pagina niet nodig.

Formulier downloaden en invullen op een computer

U kunt het formulier het handigst op de juiste manier downloaden en invullen op een computer (laptop of PC). U kunt het formulier ook invullen op een tablet of smartphone, maar dat werkt niet altijd handig. U heeft namelijk de laatste versie van Adobe Acrobat Reader DC nodig. Bovendien moet het formulier geprint worden, voordat het ondertekend moet worden opgestuurd. Op een smartphone of tablet gaat dit niet goed.

U kunt de laatste versie van Adobe Reader gratis downloaden vanaf de website van Adobe. Als u al Adobe Reader op uw computer heeft staan, kunt u eerst de reeds geïnstalleerde versie van Adobe Reader verwijderen (deïnstalleren) en vervolgens de meest recente versie installeren.

Zet Javascript aan

De digitale formulieren werken alleen optimaal wanneer de optie ‘Adobe Javascript' in Adobe Reader is ingeschakeld. Bij het invullen van bepaalde keuzes kunnen dan velden verschijnen of verdwijnen die het invullen gemakkelijker maken. Heeft u het idee dat een en ander niet goed werkt? Klik in de menubalk op Bewerken -> Voorkeuren. Kies in het scherm voor Javascript. Zet een vinkje bij ‘Acrobat Javascript inschakelen'. Laat het vinkje bij Javascript-foutopsporing leeg.

Controleer of er extra vragen in beeld zijn gekomen op basis van uw antwoorden. Heeft u bijvoorbeeld ingevuld dat u een relatie heeft, dan zal een extra blok met vragen over uw partner in beeld komen. Een formulier waarvan niet alle vragen volledig zijn ingevuld, kan niet in behandeling worden genomen.

Print enkelzijdig en onderteken met pen

Onderteken het formulier met een pen. Hiervoor moet u het formulier enkelzijdig printen en vervolgens ondertekenen. Soms is het ook noodzakelijk dat uw partner het formulier ondertekent. Als dit van toepassing is, dan blijkt dat vanzelf. Met het ondertekenen geeft u de AIVD ook toestemming voor het uitvoeren van hernieuwde onderzoeken. Dit is conform de Wet Veiligheidsonderzoeken. Vooraf of achteraf wordt altijd gemeld dat een hernieuwd onderzoek plaatsvindt of heeft plaatsgevonden.

Speciale instructie voor Apple-gebruikers

Om de digitale formulieren in te kunnen vullen op een Apple computer/tablet met behulp van Safari moeten enkele extra stappen ondernomen worden:

  • download de meest recente versie van Adobe Reader voor de Mac;
  • zorg ervoor dat de Adobe Reader-applicatie in uw Dock staat (de programmabalk onderin het scherm);
  • start de Adobe Reader en open een willekeurig .pdf bestand;
  • u krijgt een melding dat Adobe Reader niet de default/standaard-applicatie is om pdf-bestanden te openen. Antwoord ‘ja' op de vraag of dat veranderd moet worden.

Na het doorlopen van deze stappen, worden pdf-bestanden niet langer in Safari zelf geopend, maar in Adobe Reader. Nu kunt u ook de formulieren invullen.

Papieren formulieren verzenden per post

De formulieren kunnen niet digitaal worden verzonden. U moet de formulieren enkelzijdig printen en handmatig (met pen) ondertekenen.

Lever de ‘Opgave persoonlijke gegevens' bij voorkeur eenmaal dubbelgevouwen in een gesloten B5-formaat envelop in bij uw (toekomstige) werkgever. De ‘Aanmelding' en de ‘Opgave persoonlijke gegevens' worden door uw (toekomstige) werkgever als één pakket verzonden. Zie ook de instructies op het formulier.

Stuur alle bijlagen mee

Er zijn aanvullende eisen, zoals het meesturen van een kopie van uw identiteitsbewijs en dat van uw eventuele partner.

De werkgever zorgt voor verzending van het door u ingevulde formulier samen met de ingevulde ‘Aanmelding' naar het adres zoals op de Aanmelding staat vermeld. Voldoende frankering is belangrijk; onvoldoende gefrankeerde poststukken worden geweigerd.

Beveiliging

De informatie van de website van de AIVD wordt versleuteld met SSL. Dit herkent u aan het slotje in de browser. U kunt de certificaatgegevens verifiëren door hierop te dubbelklikken.

Voor de beveiliging van de gegevens op uw computer bent u zelf verantwoordelijk. Kijk hiervoor de beveiligingstips.

Komt u er niet uit?

Als het niet lukt om het formulier in te vullen of af te drukken, dan kunt contact met ons opnemen.