ICT bij de AIVD

We zijn eraan gewend dat we in een veilig land wonen en kunnen leven zoals we graag willen. Achter de schermen wordt aan die veiligheid echter hard gewerkt. Internet, digitalisering, sociale netwerken en data maken de IT-component van dat werk steeds groter.

Wij staan bij de ontwikkelingen vooraan: om dreigingen als spionage of cyberterrorisme te kunnen opsporen en weerstaan, moeten we goed weten wat er allemaal speelt.

Van de bescherming van vitale landelijke systemen tot het beheren van gebruiksvriendelijke en veilige netwerken voor onze medewerkers: wat je als ICT'er bij de AIVD ook doet, het is belangrijk, interessant en leerzaam werk.

Dat maakt jouw werk bijzonder.

Om het gewone leven veilig te houden, zoeken we bijzondere ICT'ers.

Veel mogelijkheden

Als ICT'er bij de AIVD kun je op veel gebieden aan de slag. De belangrijkste zijn:

Functioneel beheer

Je beheert en onderhoudt de systemen waar 2.000 collega's op vertrouwen. Deze systemen maken gebruik van standaardsoftware - zoals Microsoft en Linux - of bestaan uit applicaties die we zelf bouwen en die je nergens anders zult tegenkomen.

Data-analyse

Je werkt met kleine en grote datasets en ontwikkelt toepassingen om daarbinnen te zoeken, bijvoorbeeld met behulp van R of Python. Wat jij opspoort, kan voor het resultaat van een onderzoek van groot of zelfs doorslaggevend belang zijn.

Softwareontwikkeling

Je maakt toepassingen om uiteenlopende gegevensstromen inzichtelijk te maken of informatie efficiënt en veilig op te slaan. Ambachtelijk werk met behulp van bijvoorbeeld Java en C++, want wij halen onze software niet zomaar uit online libraries.

Security

Je werkt aan de veiligheid van onze infrastructuur: van bescherming van hardware tot aan detectiesystemen die feilloos alles tegenhouden wat niet naar binnen mag. De eisen die wij aan onze beveiliging stellen liggen extreem hoog.

Advisering

Met jouw expertise geef je advies aan externe partijen die betrokken zijn bij het gebruik of het onderhoud van vitale Nederlandse infrastructuren, waarbij de focus kan liggen op zowel de hardware- als de softwareaspecten van cybersecurity.

Ontwikkeling, samenwerking en plezier

De grenzen tussen de verschillende disciplines zijn bij ons niet altijd scherp te trekken. Daardoor kun je je niet alleen in de diepte kunt ontwikkelen, maar ook in de breedte. Hoe jouw loopbaan bij de AIVD eruitziet kun je daardoor voor een groot deel zelf bepalen.

We stimuleren onze medewerkers om hun kennis op peil te houden en geven je daar veel ruimte voor. Dat geldt voor iedereen: van werkplekbeheerder, developer of system engineer tot aan een enterprise architect.

Wil ik mijn hele carrière webshops en trashware in elkaar blijven draaien?

Je werkt samen met collega's die heel goed zijn in hun vak en met overtuiging bijdragen aan een veilig Nederland. En voor wie kennisdelen en plezier in het werk de normaalste zaak van de wereld zijn.

De ervaringen van ICT-collega's

Een paar van onze ICT-collega's legt graag uit waarom zij met plezier bij de AIVD werken.

Enterprise architect

Deze organisatie leeft van informatie: wat moeten we weten, waar vinden we de antwoorden? Technologie ondersteunt het bedrijfsproces: automatiseren, vastleggen en correleren van gegevens en daar conclusies aan verbinden. Lees zijn verhaal

Tooler

Jordi werkt als tooler bij de AIVD. Hij ontwikkelt software die grote hoeveelheden data kan verwerken en bedenkt creatieve manieren om deze data zo goed mogelijk beschikbaar en inzichtelijk te maken. Bekijk het filmpje

System engineer

Onder tijdsdruk een nieuwe infrastructuur opzetten die onderzoeksteams faciliteert met het real-time uitwisselen van data: daar draai ik mijn hand niet voor om. Lees zijn verhaal

Een flexibele werkhouding en goed kunnen omgaan met onverwachte wendingen is in deze functie belangrijk, dat is iets wat je moet liggen.

De mogelijkheden

Vind jij ook dat het leven waaraan we gewend en gehecht zijn bescherming verdient? En wil je je daarvoor als ICT'er inzetten terwijl je alle ruimte krijgt voor jouw persoonlijke ontwikkeling? Wij zoeken regelmatig nieuwe collega's.

Bekijk of een van onze actuele ICT-vacatures bij jou past.

Ga terug naar Werken bij de AIVD.