Maximaal gebruik van technologie

Internet, digitalisering, sociale netwerken, data. De ICT-component van ons werk wordt steeds groter. Onze inlichtingenofficieren zijn meestal behoorlijk 'tech savvy'. Bij de AIVD kom je daarnaast gewone en ongewone, specialistische ICT-functies tegen.

Onze eigen netwerken

De Unit ICT is verantwoordelijk voor onze eigen automatisering. Zij zorgen voor werkplekken die betrouwbaar en beschikbaar zijn en tegelijk voldoen aan de hoogste beveiligingseisen voor het opslaan en bewerken van (staatsgeheime) informatie. Netwerk- en applicatiebeheerders en architecten zorgen ervoor dat onze netwerken goed functioneren.

'Ze verwachten hier creatieve oplossingen voor vaak complexe problemen.'

De beveiligingsspecialisten van het Security Operations Center houden dag en nacht onze systemen in de gaten tegen ongewenste aanvallen. Als er een aanval komt is die over het algemeen ook echt op ons gericht en geen enkele indringer mag in onze netwerken overleven. Daarom testen we onze eigen systemen regelmatig en adviseren de organisatie over alle aspecten die met de (interne) beveiliging te maken hebben.

Signals intelligence en cyberactivititen

De gezamenlijke Joint Sigint Cyber Unit van de AIVD en de MIVD houdt zich bezig met signals intelligence (Sigint) en cyberactiviteiten.

Door het onderscheppen van (tele)communicatie (onderzoeksopdrachtgerichte interceptie) ondersteunt de JSCU de teams die onderzoek doen naar dreigingen voor Nederland en de Nederlandse krijgsmacht.

'Soms moet ik in no-time een nieuwe infrastructuur opzetten voor het real-time uitwisselen van data.'

Door data te verkrijgen, deze toegankelijk en doorzoekbaar te maken en te helpen bij de analyse, zorgen we dat de teams de gegevens krijgen die zij nodig hebben. Innovatie en vergroting van kennis zijn daarbij aan de orde van de dag, zodat we kunnen blijven inspelen op technologische ontwikkelingen.

Werken met data

Een vraag die we onszelf dagelijks stellen is: welke data hebben we nodig, waar kunnen we die vinden en hoe komen we eraan? We kunnen bijvoorbeeld gegevens opvragen bij telecomproviders of de inhoud van computers onderzoeken. Gegevens kunnen ook afkomstig zijn uit openbare bronnen, van informanten of uit hacks.

Soms verwerven we een verzameling van grote hoeveelheden gegevens, de zogeheten bulkdatasets. Wij ontwikkelen zelf applicaties waarmee we in deze data trends signaleren, zodat we targets kunnen onderkennen en identificeren.

Data verzamelen, in welke vorm dan ook, doen we altijd na toestemming vooraf.

Welke ICT-functies zijn er bij de AIVD?

Ga terug naar Werken bij de AIVD.