Verhalen van AIVD'ers

Werken bij de AIVD betekent dat je meestal niet vrijuit kunt praten over de inhoud van je werk. Mééstal, want in deze blogs lichten een paar medewerkers toch een tipje van de sluier op over de dagelijkse praktijk van hun werkzaamheden.

Een Java-developer die aan het werk is

Ervaringen van een Java-developer

"Ik werk als software developer aan verschillende systemen. Op dit moment ben ik voornamelijk bezig met innovatieprojecten, kunstmatige intelligentie en de doorontwikkeling van interne (operationele) systemen."

'Ik zal niet liegen, het spannende aan werken bij de AIVD heeft ook meegespeeld.'

"Als kersverse developer bij de AIVD kan ik me nog goed herinneren waarom ik hier aan de slag wilde. Ik kwam op een punt waarop ik dacht: 'Wil ik mijn hele leven webshops en trashware in elkaar blijven draaien?'

Dat was het besef dat ik me meer wilde focussen op gave dingen bouwen.

Ik zal niet liegen, het spannende aan werken bij de AIVD heeft natuurlijk ook meegespeeld. Het idee dat je met de laatste en nieuwste systemen bezig bent, en daarmee bijdraagt aan een veilige maatschappij, gaf voor mij de doorslag."

Lees zijn hele blog op Werken voor Nederland.

Foto van een koptelefoon

Ervaringen van een taal- en cultuurspecialist

"Ik ben al twintig jaar audiobewerker bij de AIVD). Voor mijn werk luister ik dagelijks gesprekken van targets af. Goed inschatten of er een dreiging uitgaat van wat iemand zegt, is een grote verantwoordelijkheid. Als taal-en cultuurspecialist neem je beslissingen waar veel vanaf hangt."

'Voor mijn werk moet je eelt op je oren hebben, want je hoort in principe alles.'

"Naast de inzet van nieuwere technologieën en technieken om dreigingen voor de nationale veiligheid te duiden, blijft ook het 'ouderwetse afluisteren' voor ons een belangrijke bron van informatie.

Ik zeg altijd: als audiobewerker moet je eelt op je oren hebben, want je hoort in principe alles. Je zit in iemands privéleven.

Afluisteren is een ingrijpend inlichtingenmiddel, maar als audiobewerker houd je altijd in je achterhoofd dat de AIVD dit nooit zomaar doet. Daar moet echt een heel zware reden voor zijn.

Dat betekent niet dat ik nooit empathie voel voor die mensen, integendeel. Het kunnen heel leuke vaders of collega's zijn, iedereen heeft meerdere kanten."

Lees haar hele blog op Werken voor Nederland.

Foto van een Linux System Engineer die een toetsenbord gebruikt

Ervaringen van een Linux System Engineer

"Solliciteren bij een geheime dienst: ik had er nog niet eerder over nagedacht. Past zo'n omgeving wel bij mij? Is dat iets dat ik zou willen? Inmiddels ben ik al ruim een jaar met heel veel plezier werkzaam als Linux System Engineer bij de AIVD. 

Het is maandagochtend. Na een rustig weekend thuis, kom ik 's morgens vol vertrouwen aan op mijn werkplek. Ik heb gelukkig geen meldingen gehad van de verschillende infrastructuren en verbindingen waar ik verantwoordelijk voor ben.

Want, hoewel het weekend voor mij rustig was, was ik al gewaarschuwd dat er meerdere operaties buiten kantoortijden in gang gezet zouden worden."

'Mijn leidinggevende staat in de deuropening: of ik nog 'even snel' een infrastructuur wil opzetten.'

"In de namiddag staat mijn leidinggevende in de deuropening. Hij is net gebeld door de operatiecoördinator; er moet direct actie ondernomen worden en er moeten teams aan het werk. Of ik nog 'even' een infrastructuur wil opzetten om de teams te ondersteunen.

Gelukkig heb ik mijn zaakjes op orde en zet ik in no-time een nieuwe infrastructuur op die de teams faciliteert met het real-time uitwisselen van data."

Lees zijn volledige blog op Werken voor Nederland.

Een front-end developer die aan het werk is

Ervaringen van een front-end developer

"Iedereen die bij de AIVD werkt, draagt op zijn of haar eigen manier bij aan een veiliger Nederland. En zo voel ik dat ook echt. Misschien denk je dat front-end development ver van het inlichtingenwerk afstaat, maar niets is minder waar.

Inlichtingenteams willen orde kunnen scheppen in grote hoeveelheden informatie en het gemakkelijk kunnen doorzoeken. Ik vertaal hun wensen naar gebruiksvriendelijke user interfaces en werk daarbij nauw samen met de inlichtingenteams en functioneel beheerders."

'Ik maak van dichtbij mee hoe mijn applicaties het werk van onderzoekers beter én leuker maken.'

"Ik vind het geweldig om van dichtbij te zien hoe mijn applicaties het werk van onze onderzoekers efficiënter, beter en soms zelfs leuker maken.

Er is op kantoor veel ruimte voor eigen initiatief, innovatie en persoonlijke ontwikkeling. Ontwikkelingen in mijn vakgebied houd ik dan ook nauwgezet bij. Als er aanleiding toe is, pas ik deze liefst direct toe in mijn werk.

Bovenal ben ik bezig met het bouwen van supermooie applicaties, die ook nog eens helpen om Nederland veilig te houden. Hoe mooi is dat?!"

Lees zijn volledige blog op Werken voor Nederland.