Blik kikkererwten gebruikt voor smokkel

Op 11 november 1989 werd in de haven van Valencia een container gelost afkomstig uit Sidon, Libanon. De lading bestond uit 25.000 blikken van het merk Conserves Modernes Chtaura, bestemd voor het in Valencia gevestigde bedrijf Alissar imp. en exp. Co.

Kilo's explosief materiaal

Een van de oprichters van dit bedrijf stond bekend als een bindend element bij terroristische activiteiten. Mede naar aanleiding van dit gegeven werd de lading onderzocht. Dit leverde 195 kilo explosief materiaal op (waarschijnlijk C-4), 258 elektrische ontstekers en vier aanvalshandgranaten.

Terroristisch netwerk

Bij de daarop volgende inval bij Alissar werd nog eens twee kilo explosieven gevonden. In totaal zijn acht personen gearresteerd. Uit de verhoren bleek dat men bezig was met het opzetten van een terroristisch netwerk ten behoeve van de Hezballah-organisatie.

Dit netwerk zou zich moeten uitstrekken over heel Europa, zodat mag worden aangenomen dat de eventueel uit te voeren terroristische acties zich niet zouden beperken tot Spaans grondgebied. Deze wijze van wapensmokkel was Hezballah niet vreemd.

Blik kikkererwten gebruikt voor smokkel

Blik kikkererwten gebruikt door Hezabllah voor smokkel wapens en explosieven