Soepblikken gebruikt voor smokkel

Begin jaren tachtig van de vorige eeuw kwam vanuit West-Europa een hulpgoederenstroom richting Polen op gang als steun aan de Polen verenigd in Solidarnosc, in principe een verzetsvakbond.

Verboden lectuur

Solidarnosc, waarschijnlijk gesteund door het Vaticaan en de CIA, verkreeg langzamerhand een netwerk van verbindingen die de hulpgoederen verzamelden en transporteerden naar de burgerbevolking en kerken in Polen.

Ondergrondse verzetslieden, lid van Solidarnosc, zonden met hulpgoederentransporten ook soepblikken mee met daarin toen nog verboden lectuur.

Transport via gemeentelijke steungroepen

Geregeld kwamen er berichten binnen dat ook drugs en sigaretten zouden worden vervoerd. Toen er eens een daadwerkelijk onderzoek werd ingesteld naar de inhoud van een vrachtwagen kwamen de soepblikken met verboden lectuur naar boven.

De boekjes zijn gedrukt in Italië en Frankrijk waar ook cellen van Solidarnosc waren gevestigd. De transporten vonden plaats met hulp van gemeentelijke steungroepen waarin ook Poolse oud-strijders zitting hadden.

De Poolse dienst SB heeft meermalen getracht te infiltreren in deze groeperingen. Ook in Nederland heeft dit plaatsgevonden: helaas alleen aanwijzingen, maar geen keiharde bewijzen.

Soepblik gebruikt om verboden literatuur te smokkelen

Soepblik gebruikt om verboden literatuur te smokkelen