Wet terroristische misdrijven in werking

De werving voor de jihad en samenspanning met als doel een ernstig terroristisch misdrijf te plegen, zijn vanaf vandaag strafbaar. Ook kunnen rechters hogere straffen opleggen voor misdrijven die geplaagd zijn met een terroristisch oogmerk.

Deze maatregelen staan in de Wet terroristische misdrijven van minister Donner. Nederland volgt hiermee de Europese richtlijnen om terrorisme actiever te bestrijden. In de meeste gevallen gaat het om een verhoging van de strafmaat met vijftig procent, maar als op een misdrijf al een gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaar staat (zoals doodslag), wordt de straf verhoogd tot levenslang of maximaal twintig jaar. Op het werven van mensen voor een gewapende strijd staat maximaal vier jaar celstraf. Dat was eerder één jaar.

Voor veroordeling wegens samenspanning moet worden aangetoond dat twee of meer personen (waaronder de verdachte) hebben afgesproken om een ernstig terroristisch misdrijf te plegen. Dit kan worden afgeleid uit de verklaringen van degenen die de afspraak hebben gemaakt, maar ook uit getuigenverklaringen of afgeluisterde telefoongesprekken