Hoofd AIVD: "AIVD discrimineert niet"

Het hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, reageert in HP/De Tijd van 31 december 2004 op een ingezonden lezersbrief:

De briefschrijver schrijft dat de AIVD maar beter kan stoppen met het rekruteren van Marokkaanse moslims (HP/De Tijd, 26 november) . Dat is volgens hem de les die getrokken moet worden uit het feit dat een AIVD-medewerker van Marokkaanse afkomst geheime informatie heeft gelekt naar leden van een of meer radicaal-islamitische netwerken.

De AIVD deelt deze zienswijze in het geheel niet. De AIVD blijft dan ook doorgaan met het aannemen van medewerkers met een islamitische achtergrond, ook van Marokkaanse afkomst, als zij over kennis en vaardigheden beschikken die voor de AIVD van belang zijn.

Juist voor een dienst als de AIVD, die midden in de samenleving staat, is het van groot belang dat het personeelsbestand een afspiegeling is van de bevolking. Dat betekent dat ook collega’s met een islamitische achtergrond welkom zijn. Een uitgebreid veiligheidsonderzoek, een stevig intern beveiligingsregime en begeleiding op de werkplek zorgen ervoor dat het risico van een ‘foute’ collega, van welke afkomst of achtergrond dan ook, zo veel mogelijk wordt uitgesloten.