Reactie AIVD: "niet schuldig aan schending mensenrechten"

Verschillende regionale kranten en ook Het Parool meldden op 14 en 15 januari 2005 dat de AIVD gaat samenwerken met diensten in landen waar de mensenrechten worden geschonden.

Aanleiding vormt het voornemen van de AIVD om liaisonposten in te richten in Pakistan, Saoedi-Arabië en Marokko. Landen waarin, volgens de berichtgeving, mensen worden gemarteld.

Op 20 januari publiceerde Het Parool een reactie van het hoofd van de AIVD, Sybrand van Hulst, op deze berichtgeving:

"In Het Parool van 15 januari staat dat de AIVD gaat samenwerken met veiligheidsdiensten van Saoedi-Arabië, Marokko en Pakistan, die zich schuldig maken aan martelpraktijken. De suggestie wordt gewekt dat de AIVD zich mede schuldig zou maken aan het schenden van mensenrechten. Die suggestie is onjuist en ook niet op zijn plaats.

Zoals bekend is terrorisme een grensoverschrijdend probleem, dat ook een grensoverschrijdende aanpak vraagt. De samenwerking met andere diensten, ook uit niet-westerse landen, is daarbij onontbeerlijk. Die samenwerking vindt plaats binnen wettelijke kaders en met inachtneming van het Nederlandse buitenlandse beleid, waaronder dat op het gebied van de mensenrechten.

Voorafgaand aan het aangaan van een samenwerkingsrelatie met een buitenlandse inlichtingen- of veiligheidsdienst wordt een aantal zaken onderzocht. Bezien wordt hoe het is gesteld met de democratische inbedding, de taken, de professionaliteit en de betrouwbaarheid van de dienst. Verder wordt onderzocht of internationale verplichtingen samenwerking wenselijk maken en in hoeverre de samenwerking met de buitenlandse dienst de goede taakuitvoering door de Nederlandse diensten kan bevorderen. De relatie kan, zoals in internationaal verkeer gebruikelijk, variëren van een intensieve samenwerking tot een oppervlakkig contact. Maar enige vorm van samenwerking is nodig.

Wanneer een buitenlandse dienst informatie heeft over een onmiddellijk dreigende terroristische aanslag, is het voor Nederland van levensbelang om daarover te kunnen beschikken.

S.J. van Hulst, hoofd AIVD"