350 man extra voor de AIVD

De AIVD (Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) wordt de komende 5 jaar met ruim 350 mensen uitgebreid.

Deze uitbreiding komt ten goede aan alle taken van de AIVD, met uiteraard een focus op de bestrijding van terrorisme en radicalisering. Daarnaast krijgt de AIVD meer geld voor extra ICT-voorzieningen. Voor alle maatregelen is een bedrag beschikbaar dat oploopt tot 46,5 miljoen euro in 2009, dit is inclusief de 10 miljoen euro die het kabinet uittrekt voor de AIVD vanwege zijn taak bij het voorkomen van terrorisme en het tegengaan van radicalisering.

Het kabinet verwacht hiermee de AIVD voldoende te hebben toegerust om al zijn taken uit te kunnen voeren en aan reële verwachtingen te kunnen voldoen. Dit staat in de kabinetsreactie van minister Remkes (BZK) op het rapport van de Commissie Bestuurlijke Evaluatie AIVD (Commissie Havermans) waarmee het kabinet heeft ingestemd.

Het kabinet is het met de commissie eens dat de AIVD voldoende bevoegdheden heeft om zijn taken uit te voeren. Het huidige takenpakket van de dienst blijft ook zoals het is. De samenwerking met partners waaronder politie, Openbaar Ministerie en lokaal bestuur zal verder verbeterd worden

De commissie concludeerde in haar rapport dat er sprake is van “grote bestuurlijke drukte” rond de AIVD en adviseert een heldere procedure op te stellen voor het vaststellen van de prioriteiten. De minister van BZK zal – na overleg met andere ministers - een jaarplan opstellen waarin de prioriteiten zijn opgenomen. Waar het gaat om de inzet van de AIVD bij bestrijding van terrorisme, zal hij nauw samenwerken met de minister van Justitie. Het jaarplan wordt voorgelegd aan de Raad voor de Nationale Veiligheid en vervolgens vastgesteld in de Ministerraad.

De AIVD zal zijn communicatiebeleid aanpassen en meer duidelijkheid scheppen over het hoe en waarom van zijn optreden. Ook de minister van BZK zal vaker, aan de hand van actuele gebeurtenissen, een toelichting geven op de taken van de AIVD. Overigens is het inherent aan het werk van de AIVD dat het nooit het achterste van zijn tong zal laten zien.