Contaterrorisme Infobox officieel van start

Donderdag 24 maart 2005 heeft minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de Tweede Kamer een brief gestuurd over de Contraterrorisme Infobox, alsmede het daarop betrekking hebbende convenant. Daarmee gaat de CT Infobox, opgericht kort na de aanslagen in Madrid van 11 maart 2004, ook officieel van start.

Wat is de CT Infobox?

De CT Infobox is een bijzonder samenwerkingsverband dat onder de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) ressorteert. Aan dit samenwerkingsverband wordt – naast de AIVD – deelgenomen door de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD), het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en het Openbaar Ministerie (OM).

Doel

De CT Infobox heeft tot doel het leveren van een bijdrage aan de bestrijding van terrorisme door het op een centraal punt bij elkaar brengen en vergelijken van informatie over netwerken en personen die op de een of andere wijze betrokken zijn bij terrorisme, in het bijzonder islamistisch terrorisme, en daaraan te relateren radicalisering.

Werkwijze

Via raadpleging, vergelijking en analyse van de gegevens die door de deelnemende diensten binnen de CT Infobox zijn ingebracht wordt een snelle, multidisciplinaire analyse en beoordeling van de beschikbare informatie mogelijk.

Resultaten en maatregelen

Al naar gelang de resultaten van deze multidisciplinaire beoordeling wordt duidelijk welke maatregelen er door de desbetreffende partners mogelijk en wenselijk zijn. Maatregelen kunnen inlichtingenmatig, strafrechtelijk of vreemdelingenrechtelijk van aard zijn of in de sfeer van verstoring liggen.

Wat is de CT Infobox dus níet?

Wat de CT Infobox zeker niet is, is een centraal informatiepunt voor terrorismebestrijding waar eenieder zich voor informatie over terrorismebestrijding toe zou kunnen wenden.