Geen verbod stichting Al Haramain

Het verzoek van het Openbaar Ministerie om de Stichting Al Haramain verboden te verklaren en te ontbinden is door de rechtbank te Amsterdam afgewezen.

Volgens het Openbaar Ministerie zou aannemelijk zijn dat de stichting een ander doel nastreeft dan vermeld in haar statuten, namelijk het ondersteunen van Al Qaida en/of andere terroristische organisaties. Daarom is de ‘werkzaamheid’ van de stichting in strijd met de openbare orde. Het Openbaar Ministerie ziet ook het bewust niet innemen van een afkeurend standpunt als ‘werkzaamheid’.

De rechtbank komt echter tot het oordeel dat het niet aannemelijk is dat sprake is van directe of indirecte ondersteuning van terroristische organisaties, onder meer op grond van een brief van de Minister van Binnenlandse Zaken en een rapport van de AIVD.

Het OM heeft ook onvoldoende duidelijk gemaakt van welke gedragingen of uitspraken de stichting afstand had moeten nemen.

Van het doel en de taken van de stichting, zoals die blijken uit de statuten , kan niet gezegd worden dat zij de ondersteuning van terroristische activiteiten betreffen en daarom in strijd zijn met de openbare orde.