Meer mogelijkheden voor inlichtingendiensten

Bepaalde bestuursorganen, vervoerders (bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen) en financiële dienstverleners worden in de toekomst verplicht informatie te verstrekken aan de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Dat staat in een voorstel tot wijziging van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002.

De ministerraad heeft met het wetsvoorstel ingestemd. Het voorstel is een uitwerking van enkele maatregelen die het kabinet op 15 juli 2004 aankondigde, naar aanleiding van de aanslagen in Madrid.

Nu verstrekken instanties en organisaties nog op vrijwillige basis (op een paar uitzonderingen na) informatie aan de AIVD en MIVD. Het kabinet vindt deze situatie in een aantal gevallen niet langer gewenst, vanwege de dreiging van terroristische aanslagen en andere bedreigingen van de nationale veiligheid.

Aanbieders van openbare telecommunicatiediensten zijn nu al verplicht om gegevens te verstrekken aan de inlichtingendiensten. Het gaat om aanbieders die genoemd zijn in de Telecommunicatiewet. Deze groep wordt in het wetsvoorstel uitgebreid tot 'aanbieders van openbare communicatiediensten'. Daardoor vallen in de toekomst bijvoorbeeld ook webhosts onder de verplichting.