AIVD trekt lessen uit lek

De wet- en regelgeving ten aanzien van het omgaan met staatsgeheime stukken hoeft niet te worden aangescherpt, maar de controle hierop kan intensiever zijn.

Er dient voortdurend aandacht te blijven voor het beveiligingsbewustzijn van medewerkers van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), de sociale controle en persoonlijke integriteit. Verder moet er een beleid worden ontwikkeld voor medewerkers van de AIVD die onder bijzondere omstandigheden de dienst verlaten.

Dat zijn de belangrijkste aanbevelingen die voortvloeien uit een bedrijfsmatig onderzoek naar het interne beveiligingsregime van de AIVD in opdracht van de secretaris-generaal van het ministerie van BZK. Aanleiding was het in januari 2006 geconstateerde lekken van geheime documenten uit de periode 1996-2000. De uitvoering van deze aanbevelingen is inmiddels ter hand genomen. Dat schrijft minister Remkes (BZK) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

De minister tekent daarbij aan dat beveiliging het bewust lekken van informatie nooit helemaal kan uitsluiten. Een maximale beveiliging staat de effectiviteit en efficiency van de dienst in de weg. Er is nu een goede balans tussen beveiligingsregels en werkbaarheid. De menselijke factor is daarbij altijd de zwakste schakel.