Q&A's Nationale Sigint Organisatie

De Nationale Signals Intelligence Organisatie (NSO) is een samenwerkingsorganisatie van de twee inlichtingen- en veiligheidsdiensten van Nederland: de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD).

Wat doet de NSO?

Bij Signals Intelligence (verbindingsinlichtingen) gaat het om het verkrijgen van inlichtingen op basis van interceptie van niet-kabelgebonden communicatie. De NSO richt zich op het intercepteren van die communicatie en draagt daarmee o.a. bij aan de strijd tegen het internationale terrorisme. De geïntercepteerde communicatie wordt ter verwerking aangeboden aan AIVD en/of MIVD. Het Satelliet Grondstation Burum van de NSO is een belangrijke eerste schakel (interceptie) in de verbindingsinlichtingen keten.

Waarom is zo’n aparte organisatie nodig?

De aanleiding van de NSO heeft zijn wortels in de aanslagen van 11 september 2001. De regering zag daarin aanleiding om de capaciteit voor de strijd tegen het terrorisme uit te breiden en te concentreren. De AIVD en MIVD hebben daartoe hun kennis en ervaring gebundeld in de NSO. De NSO is voor wat betreft de logistieke ondersteuning onderdeel van de MIVD, maar wordt gezagsmatig door de AIVD en de MIVD gezamenlijk aangestuurd. De NSO is formeel op 23 mei 2007 opgericht. Het Satelliet Grondstation Burum is als voorloper daarvan al op 6 september 2005 opgericht.

Is de NSO een zelfstandige inlichtingendienst van Nederland?

Nee, de NSO werkt uitsluitend in opdracht van de AIVD en de MIVD. De NSO is geen derde dienst naast de AIVD en MIVD.

Zijn die grote schotels niet een interessant doelwit voor terroristen?

Dat is niet waarschijnlijk, hoewel aanslagen nooit 100% kunnen worden uitgesloten. Toch ligt het niet in de lijn der verwachting, gelet op het feit dat terroristische aanslagen tot doel hebben grote maatschappelijke ontwrichting te veroorzaken met grote aantallen civiele slachtoffers. Gezien de decentrale ligging van het Satelliet Grondstation in een dunbevolkt gebied, ligt een terroristische aanslag niet voor de hand. Daarnaast is dit object, net als alle andere Defensie objecten, goed beveiligd.

Geven de schotels straling af?

Nee. Het gaat hier om een interceptiestation en geen zendstation.

Mag de NSO iedereen afluisteren?

Nee. De bevoegdheden omtrent interceptie van niet-kabelgebonden communicatie zijn vastgelegd in de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2002 (Wiv 2002). Alleen na toestemming van de Minister van Defensie of de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mag een opdracht worden verstrekt aan de NSO om personen of organisaties te intercepteren.

Wie controleert de NSO?

De NSO wordt regelmatig en soms onaangekondigd gecontroleerd door de onafhankelijke Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Ook de opdrachtgevers van de NSO, de AIVD en MIVD, worden gecontroleerd op de door hen aan de NSO gegeven opdrachten.