Het nieuwe gebouw van de AIVD: licht en ruim

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) is sinds december 2007 gehuisvest in het voormalige pand van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OC&W) in Zoetermeer.

Reden voor de verhuizing is de groei van de organisatie, die met name op gang kwam na de aanslagen in Madrid in 2004. In het nieuwe AIVD-gebouw zijn zo’n 1300 medewerkers gehuisvest. In de toekomst, als de AIVD rond 2009 op volle sterkte is, zullen dat er circa 1500 zijn.

Het nieuwe gebouw van de AIVD heeft een opvallende architectuur. Voor de huisvesting van de AIVD is het pand gedurende twee jaar grondig gerenoveerd en aangepast aan de huidige arbo- en brandveiligheidseisen. Daarnaast zijn de nodige veiligheidsmaatregelen in en rondom het gebouw getroffen. De AIVD heeft de beschikking over 60.000 m2.

Het pand naar ontwerp van Philip Rosdorff dateert uit 1984, toen OC&W er zijn intrek nam.

Het ontwerp kent een bijzondere honingraatstructuur waarin kleine volumes zich steeds herhalen. Deze opzet verwijst naar de stroming van het structuralisme in de naoorlogse bouwkunst.

De gevels zijn bekleed met gemoffeld aluminium. In het pand zijn de afzonderlijke gebouwdelen op kleur te onderscheiden. Door de toepassing van veel glas heeft het een lichte en ruime uitstraling. Toenmalig Rijksbouwmeester Jo Coenen benoemde in 2004 dit pand als ‘inspirerende bouwkunst’.

De ligging van het pand van de AIVD, in het centrum van Zoetermeer, is kenmerkend voor het karakter van de dienst. De dienst staat midden in de samenleving, is open waar het kan en gesloten waar noodzakelijk.