Meer uitleg over veiligheidsonderzoeken

De AIVD komt binnenkort met een leidraad over het begrip 'persoonlijke gedragingen en omstandigheden'.

De leidraad zal nauwkeurig omschrijven wat het begrip 'persoonlijke gedragingen en omstandigheden' inhoudt, zodat zowel werkgevers als potentiƫle kandidaat-vertrouwensfunctionarissen weten wat de AIVD in dit kader onderzoekt.

De potentiƫle kandidaat weet dan om welke redenen er een Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) kan worden geweigerd. Werkgevers van vertrouwensfunctionarissen zijn met de leidraad in de hand beter in staat de kandidaat-vertrouwensfunctionarissen in te lichten over de betekenis en de rechtsgevolgen van het veiligheidsonderzoek.

De AIVD komt versneld met deze leidraad vanwege misverstanden die hierover zijn ontstaan bij werkgevers en vertrouwensfunctionarissen die een veiligheidsonderzoek ondergaan.