Veroordeling oud-AIVD-er Paul H. blijft intact

Oud-AIVD-medewerker Paul H. is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot twee jaar cel. Hij krijgt die straf omdat hij staatsgeheime documenten heeft meegenomen uit het gebouw van de toenmalige BVD in Leidschendam.

Die stukken gingen over een onderzoek naar de beïnvloeding van bestuurders vanuit de onderwereld. De uitspraak is een bevestiging van de straf uit 2007, opgelegd door de rechtbank in Den Haag. H. heeft aangegeven naar de Hoge Raad te stappen.

Het hof acht bewezen dat Paul H. de tijdens zijn werk voor de BVD in bezit is gekomen van de staatsgeheime documenten. H. ontkent nog altijd dat hij de stukken heeft meegenomen en stelt dat twee medeverdachten het misdrijf op hun geweten hebben. Die zouden vanwege een zakelijk geschil geprobeerd hebben hem dit in de schoenen te schuiven.

De documenten, afkomstig uit het zogeheten Mikado-onderzoek, kwamen naar buiten in 2006 met de publicatie in De Telegraaf van het artikel 'Mink K. kocht hoogste kringen om'. Het hof rekent het H. zwaar aan dat hij met het bezitten van de documenten “ernstige risico’s in het leven heeft geroepen voor de veiligheid van de menselijke bronnen van de BVD/AIVD, wier identiteit door het in de openbaarheid komen van hen betreffende informatie bekend zou kunnen worden”.

De Telegraaf zocht in die tijd veelvuldig de publiciteit vanwege het vermoeden dat op journalisten bijzondere inlichtingenmiddelen zouden zijn ingezet. Momenteel speelt weer een zaak over vermeend lekken door een AIVD-medewerkster en een oud-medewerker naar een journaliste van die krant. Ook nu uit de krant haar onvrede over het onderzoek door justitie aan het adres van een journalist.