Hoge Raad: geen heropening zaak over lekkende oud-AIVD-tolk

De vier jaar gevangenisstraf die oud-AIVD-medewerker Outman ben A. heeft gekregen van het gerechtshof in Den Haag, blijft staan. De Hoge Raad heeft zich over de zaak gebogen, maar ziet geen reden om de zaak nog een keer te laten bekijken door andere rechters.

Ben A. vond dat hij geen eerlijk proces had gekregen omdat hij zich aan zijn geheimhoudingsplicht moest houden als oud-AIVD-er en dus niet alles kon verklaren. Het hoogste rechtscollege vindt dat die zwijgplicht inderdaad beperkend werkt, maar dat heeft in deze zaak geen rol gespeeld.

Het gerechtshof oordeelde in 2007 dat de oud-tolk van de AIVD enkele staatsgeheime documenten had overhandigd aan leden van het terreurnetwerk 'Hofstadgroep'. Ben A. heeft altijd tegengesproken dat die informatie 'staatsgeheim' was. Het ging om verslagen van twee telefoongesprekken, de 'stand van zaken week 31' en een observatieverslag. Ben A. wilde tijdens zijn behandeling oud-collega's van de dienst laten verhoren, maar mocht hun namen niet geven. Namen van dienstmedewerkers zijn namelijk ook staatsgeheim.

De rechtbank in Rotterdam veroordeelde Ben A. eind 2005 tot een gevangenisstraf van 4 jaar en 6 maanden. Het hof verlaagde die straf tot 4 jaar in 2007. Ben A. is overigens nu wel weer op vrije voeten. Hij heeft zijn straf al uitgezeten.