Nationale Cyber Security strategie

De AIVD is een van de partijen die gaan samenwerken om ICT-verstoringen en cyberaanvallen aan te pakken. Een samenhangende aanpak tussen overheid en bedrijfsleven is noodzakelijk en essentieel voor dit groeiend (internationaal) probleem.

Dat staat in de Nationale Cyber Security Strategie die minister Opstelten van Veiligheid en Justitie op 22 februari heeft aangeboden aan de Tweede Kamer.

Er wordt een Cyber Security Raad (CSR) opgericht waarin alle relevante partijen van de overheid en het bedrijfsleven vertegenwoordigd zijn. Daarnaast komt er een Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). In dat centrum komen de partijen bij elkaar om (dreigings)informatie, kennis en expertise uit te wisselen en te delen. Publieke en private partijen brengen informatie en kennis ten behoeve van trendrapportages samen en werken samen op het gebied van incidentafhandeling en crisisbesluitvorming. Het NCSC moet op 1 januari 2012 operationeel zijn.

De AIVD brengt kennis in ten behoeve van het gezamenlijk en integraal beeld van de actuele dreigingen van ICT. De AIVD beschikt namelijk over een unieke informatiepositie aangaande cyberdreiging door het onderzoek dat de dienst doet in het belang van de nationale veiligheid. Ter voorkoming van digitale spionage heeft het kabinet een pakket maatregelen ontwikkeld. Een van de maatregelen is het beschikbaar stellen van de handleiding Kwetsbaarheidsanalyse, die door de AIVD is uitgegeven.

ICT is van fundamenteel belang voor onze samenleving en economie. Nederland is in toenemende mate de digital gateway van Europa. Tegelijkertijd leidt de kwetsbaarheid, afhankelijkheid en complexiteit van ICT tot nieuwe dreigingen waartegen overheid en bedrijfsleven moeten samenwerken zodat de weerbaarheid wordt vergroot en de respons op orde is. Ontwikkelingen als cyberspionage, cybercrime, cyberterrorism en cyberwarfare, maar ook verstoringen door technisch of menselijk falen, vragen om een gezamenlijke aanpak en inspanning. Het kabinet geeft daarmee ook vorm aan de aanpak van cybercrime zoals in het regeerakkoord was aangekondigd.