AIVD-liaisons in het buitenland

Om de dreiging voor de nationale veiligheid te kunnen duiden, onderhoudt de AIVD contacten met inlichtingen- en veiligheidsdiensten over de hele wereld. Bedreiging van de Nederlandse veiligheidsbelangen heeft vaak een internationaal karakter.

Daarvoor is een goede relatie met andere diensten van groot belang. Om het contact goed te laten verlopen zijn op meerdere Nederlandse ambassades contactpersonen gestationeerd, AIVD-liaisons.

De AIVD stemt de keuze van zijn liaisonposten af op de onderzoeken van de dienst. De AIVD-liaison wordt in het betreffende land ook als zodanig geaccrediteerd en maakt onderdeel uit van de diplomatieke staf. De geheime dienst van het land moet daarbij toestemming geven voor het toelaten van een medewerker van de Nederlandse geheime dienst op de ambassade.

De taak van een liaison is gericht op samenwerking. Hij onderhoudt contact met de inlichtingen- en veiligheidsdienst(en) in dat land en de regio. Daarbij kan worden samengewerkt op meerdere gebieden, bijvoorbeeld het delen van inzichten over ontwikkelingen op lange termijn of het uitwisselen van informatie over bepaalde organisaties en personen. Ook in ons land zijn liaisons van buitenlandse diensten gestationeerd.

Vanwege veiligheidsbelangen maakt de AIVD niet expliciet in welke landen momenteel liaisons zijn geposteerd.