Hoofd AIVD bij Enschedese studenten

Hoofd van de AIVD Rob Bertholee heeft op het symposium 'Terrorisme en Veiligheid' van de studievereniging Sirius de grote invloed van het internet op jihadisme en radicalisering benadrukt. Bertholee verzorgde de slotlezing voor de Enschedese studenten European Studies en Bestuurskunde.

Het hoofd van de AIVD ging voor de studenten in op de bevindingen bij de publicatie van Het jihadistisch internet, kraamkamer van de hedendaagse jihad begin dit jaar. Dankzij internet is de jihad "nog maar een paar muisklikken van ons verwijderd". Hij gaf aan dat de strijd tegen terrorisme een uitdaging is. "Terroristen hoeven maar één keer succesvol te zijn, terwijl de AIVD altijd succesvol moet zijn."

Zo transparant mogelijk

In de aankondiging van het symposium stond dat bij de AIVD 'de deuren altijd gesloten zijn'. Bertholee haakte daarop in door te stellen dat je inderdaad niet zomaar binnenkomt, maar dat de AIVD probeert zo transparant mogelijk te zijn: "We dare to share."

De studenten konden tevens vragen stellen aan het hoofd van de dienst. Inspelend op zijn gehoor van studenten, die veelvuldig met mobiele telefoons in de weer zijn, waarschuwde Bertholee aan het eind nog voor het gebruik van smartphones. Applicaties als 'WhatsApp' zijn niet altijd even goed afgeschermd voor de buitenwereld.