Uitslag NBV Kerstpuzzel 2014

Door het grote aantal van ruim 400 inzendingen, een record, heeft het even geduurd om alles na te kijken. Maar inmiddels zijn de winnaars van de NBV Kerstpuzzel 2014 bekend. Zij zijn geïnformeerd en kunnen hun prijs binnenkort tegemoet zien.

Statistieken

De jongste twee teams komen uit groep 6, 7 en 8 (NEO-onderwijs) van basisschool de Ontdekking in Almere. Meerdere inzenders hebben bijna de maximale score van 100 punten gehaald. Daarom zijn de beste inzendingen extra streng nagekeken.

Vraag 7.a is met 380 oplossingen het meest goed beantwoord. Ook vraag 4.a is veel opgelost. De moeilijkste vraag bleek opgave 4.d: 17 juiste antwoorden waarvan één gegokt. Een van de winnaars gokten in eerste instantie op 6, maar veranderde dat later in 11 met de onderbouwing: Blijft een gok, maar heb er een beter gevoel bij (...). Bij het oplossen van opgave 7 en 8 gebruikten veel inzenders de computer, maar sommige inzenders losten ze geheel met de hand op.

Cryptografie

Sommige inzenders vroegen om goede informatie over cryptografie. Hier zijn vele interessante boeken over geschreven. In de kerstpuzzel wordt vooral gebruik gemaakt van klassieke cryptografie. Informatie hierover is te vinden op Wikipedia onder Cryptografie. Helemaal onderaan de pagina staat een overzicht van klassieke cryptografie.

Uitwerkingen

Verschillende inzenders vroegen om de uitwerkingen van 2013. Tot en met 2012 moest je minimaal 1 punt scoren om de uitwerkingen te ontvangen. Vanaf 2013 worden de uitwerkingen gewoon gepubliceerd op de website van de AIVD.

Persoonlijke reacties

We hebben erg veel enthousiaste reacties gehad op de puzzel. Sommige inzenders kwamen zelfs met een raadsel of puzzel voor de puzzelmakers. Door het grote aantal reacties hebben we niet overal persoonlijk op kunnen reageren. Wel vonden we het erg leuk om de vele persoonlijke reacties te lezen. Enkele citaten:

  • Hartelijk dank voor de vele uren puzzelplezier en - frustratie...
  • Mijn ouders (beiden opgeleid als wiskundigen) zijn weliswaar gescheiden, maar een puzzel als deze heeft ze toch weer samen om de tafel gekregen.
  • Ik tast nog in het duister wie gekker is: zij die de kerstpuzzel samenstelden, of zij die hem proberen op te lossen :-)

Hartelijk dank en tot volgend jaar!

De puzzelmakers