Archiefstukken over inbouwen microfoon in Russisch bureau

Uit de archieven van de AIVD zijn stukken vrijgegeven over een operatie uit 1958 waarbij een afluisterapparaat is geplaatst in de poot van een bureau in de Russische ambassade: operatie 'Easy Chair'. 

Uit de stukken blijkt dat de Russische ambassade in 1958 op zoek was naar nieuwe meubels. Het is de BVD toen gelukt om een microfoon in te bouwen in een van de poten van een bureau.

In De Correspondent en bij 'De wereld draait door' was al aandacht voor operatie 'Leunstoel' en deze documenten en de rol van de BVD indertijd bij het afluisteren van de Russische ambassade. De Correspondent heeft bij de AIVD een aanvraag tot kennisneming gedaan ('inzageverzoek') over de operatie 'Easy Chair'.

In de documenten die zijn vrijgegeven zitten ook tekeningen over hoe de microfoon ingebouwd moest worden.