Uitslag AIVD kerstpuzzel 2017 bekend

De kerstperiode ligt alweer een tijdje achter ons, maar met dit ijzige winterweer blijft Nederland voorlopig in winterse sferen. Een mooi moment om de uitslag van de AIVD kerstpuzzel 2017 bekend te maken. Bijna 550 puzzelaars hebben hun oplossingen ingestuurd.

Pittige kerstpuzzel

Het aantal inzendingen ligt iets lager dan in 2017, maar deze editie was dan ook een stuk pittiger dan de vorige kerstpuzzel. De puzzelmakers van het NBV hebben hiermee gehoor gegeven aan de wens van fanatieke puzzelaars om de moeilijkheidsgraad te verhogen.

Dat de AIVD kerstpuzzel 2017 moeilijker was, blijkt ook uit de scores. De winnaar, die de kerstpuzzel voor de derde achtereenvolgende keer het best heeft gemaakt, is met 91,5 punten als enige boven de grens van 90 punten uitgekomen. Dit jaar zullen er dus geen nieuwe leden tot de Club van 100 toetreden.

Kerstpuzzel 2017 in cijfers

  • opgave 1a is (zoals gewoonlijk) het vaakst opgelost;
  • het lukte daarentegen niemand om vraag 4 en 11 helemaal op te lossen;
  • ook heeft niemand het verborgen thema van vraag 42 gevonden;
  • alle andere vragen zijn wel minstens één keer volledig opgelost;
  • de opgaven zijn in totaal 86.598 keer gedownload, het antwoordformulier 22.667 keer.

Evaluatie: puzzelkraker of puzzelhandel?

Iets anders wat opviel is dat een deelnemer bij wijze van experiment zijn antwoorden vooral heeft verzameld door op sociale media en in bepaalde besloten groepen te manipuleren en te ruilen. De inzender die ons dit liet weten, doet op eigen suggestie buiten mededinging mee, maar zou met deze strategie anders een top 5-positie hebben behaald.

De puzzelmakers waarderen het verder enorm dat veel puzzelaars de moeite hebben genomen om de evaluatievragen in te vullen en nemen deze opmerkingen en suggesties mee in hun voorbereiding op de AIVD kerstpuzzel 2018. Ook het verzoek van Toon (9 jaar) of er ook een kinderkerstpuzzel kan komen, nemen de puzzelmakers in overweging.

Benieuwd naar jouw score?

Wie de kerstpuzzel wel heeft gemaakt, maar de antwoorden niet heeft ingestuurd, kan alsnog het behaalde puntenaantal inschatten aan de hand van de uitwerkingen. Iedereen die oplossingen heeft ingestuurd, ontvangt binnenkort een persoonlijk bericht van de puzzelmakers met de persoonlijke score.

Bekijk de volledige weergave van de grafieken ’Scoreverdeling per vraag’ en 'Van score naar plek'.

Bereid je voor op de AIVD kerstpuzzel 2018

In december 2018 verschijnt er weer een nieuwe editie van de AIVD kerstpuzzel. Gedurende het jaar een beetje in vorm blijven? Oefen dan met deze eerdere kerstpuzzeledities.