Rob Bertholee: turbulente jaren bij de AIVD

Rob Bertholee omschrijft de 7 jaar als directeur-generaal van de AIVD als 'turbulent'. Dat zegt hij in 'Dit is de Dag' op NPO Radio 1.

Laatste werkweek

Deze week is voor Rob Bertholee de laatste werkweek als directeur-generaal, voordat hij het stokje overgeeft aan Dick Schoof. Bijna een half uur spreekt Bertholee met Tijs van den Brink op NPO Radio 1 over zijn werk.

Nu genoeg middelen

Na de bezuinigingen waarmee hij kort na zijn aantreden in december 2011 werd geconfronteerd, moest Bertholee de dienst vrij snel weer uitbreiden omdat de dreiging daar om vroeg. Hij zegt in de uitzending dat de AIVD voorlopig geen behoefte heeft aan meer geld, maar weet dat hij kan aankloppen bij de minister als het nodig is. Het aantal medewerkers van de AIVD groeit voorlopig nog.

Meer werk door meer toezicht

Verder gaat Bertholee nog in op de discussie rondom de nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. In de nieuwe wet is er meer toezicht op de diensten, onder meer door een toetsing voorafgaand aan de inzet van bijzondere bevoegdheden. Hij merkt dat het nu meer werk kost voor de AIVD, maar weet nu nog niet of dat ten koste gaat van de slagkracht.

Missen van kameraadschap

Bertholee zegt in het gesprek de lange werkdagen en 24 uur per dag bereikbaarheid niet te zullen missen na deze week. Wat hij het meest gaat missen is de 'geïnformeerdheid' en de kameraadschap binnen de dienst.

Luister de uitzending 'Dit is de Dag' terug.