Prinsjesdag 2021: eerste noodzakelijke investeringen inlichtingen- en veiligheidsdiensten

De opkomst van nieuwe vormen van extremisme en aandacht voor digitale veiligheid vragen in toenemende mate inspanningen van de AIVD. Daarom heeft het kabinet besloten de AIVD jaarlijks structureel 15 miljoen euro extra toe te kennen.

Beeld: ©Mediatheek Rijksoverheid

Daarvan worden de eerste noodzakelijke investeringen gedaan in technologische innovatie om de slagkracht van de dienst te verbeteren. Het geld wordt in 2022 ook gebruikt voor verder onderzoek naar rechts-extremisme en de versterking van cybercapaciteiten.

Om zicht te houden op ongewenste buitenlandse financiering van salafistische aanjagers krijgt de dienst 5 miljoen extra ter beschikking.

Ook het budget van de MIVD wordt met 15 miljoen verhoogd.