Alle Dorhout directeur Inlichtingen

Alle T.S. Dorhout (1966) wordt de nieuwe directeur Inlichtingen van de AIVD. Hij volgt vanaf de zomer Jack Twiss Quarles van Ufford op, die is benoemd tot ambassadeur van Nederland in Litouwen.

Beeld: ©AIVD

Alle is sinds 2017 directeur van de directie Sub-Sahara Afrika van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Eerder was hij korte tijd ambassadeur in algemene dienst en speciaal gezant voor terrorismebestrijding. Tussen 2013 en 2017 was hij bij de Dienst Koninklijk Huis gedetacheerd als ceremoniemeester van Z.M. de Koning. Hij was daar onder meer verantwoordelijk voor de organisatie van evenementen voor het koninklijk paar, zoals hun buitenlandse (staats)bezoeken en inkomende staatsbezoeken.

Daarvoor was Alle hoofd van de politieke afdeling van de permanente vertegenwoordiging van Nederland bij de Verenigde Naties in New York. Ook werkte hij al eerder een keer voor de directie Sub-Sahara Afrika en voor de directies Europese Integratie, Veiligheidsbeleid en Europa van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was werkzaam in Zuid-Soedan en Somalië vanuit de Nederlandse ambassade in Nairobi en werkte voor een Europese waarnemersmissie in het voormalige Joegoslavië.

Directeur-generaal Erik Akerboom kijkt uit naar zijn komst: 'Alle is van vele markten thuis en brengt weer een breed internationaal netwerk en ervaring mee. Ik zie in hem een uitstekende opvolger van Jack. Ik wens hem ontzettend veel succes en plezier bij ons.'

Alle heeft veel zin om bij de AIVD te beginnen: 'Tijdens mijn loopbaan bij Buitenlandse Zaken heb ik op meerdere manieren met de AIVD en zijn voorlopers te maken gehad.  De dienst doet -zeker in dit tijdsgewricht – ontzettend belangrijk werk, zowel nationaal als internationaal. Het is een eer om deel uit te maken van dit team en zo bij te dragen aan een veilig, welvarend, open en democratisch Nederland.'

Alle Dorhout studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en vervulde zijn dienstplicht als reserveofficier bij het Instituut Defensie Leergangen.