Kunstwerk op AIVD-gebouw

Vandaag is een kunstwerk geplaatst op het dak van het AIVD-gebouw in Zoetermeer. Kunstenaar Anne de Vries heeft het beeld speciaal ontworpen voor deze locatie en het kunstwerk de naam 'De Wachter' gegeven.

Kunstenaar Anne de Vries vertelt het verhaal achter het kunstwerk en legt uit wat het beeld verbeeldt: 'De Wachter probeert op een eigentijdse visuele manier ons nationale zelfbeeld te laten zien, en tegelijkertijd ook de veranderlijkheid van onszelf en die van de wereld om ons heen.'

'In de wapenkunde van Nederland staat de gouden leeuw vaak symbool voor kracht, macht en trots. In onze huidige wereld is zo'n eenduidig zelfbeeld niet meer vanzelfsprekend.'

Beeldende kunst bij rijksgebouwen

De AIVD heeft vorig jaar een deel van zijn gebouw verbouwd. Deze verbouwing valt onder de 'percentageregeling beeldende kunst bij rijkshuisvesting'. Deze regeling zorgt ervoor dat een bepaald percentage van de koop, nieuwbouw of verbouw van rijksgebouwen wordt besteed aan kunst.

Op het verbouwde gedeelte van het kantoor komt daarom een kunstwerk.

Kunstcommissie

Het Rijksvastgoedbedrijf en medewerkers van de AIVD vormden de kunstcommissie voor dit project. Zij hebben voor het kunstwerk van Anne de Vries gekozen, omdat ze vinden dat dit beeld het geschiktste kunstwerk met het meest passende verhaal is. 

De realisatie van beeldende kunst valt onder de verantwoordelijkheid van de Rijksbouwmeester en wordt begeleid door zijn kunstadviseurs.