Klaar om te puzzelen? De AIVD kerstpuzzel 2022 en de junioreditie staan online

Kijk je al het hele jaar uit naar de AIVD kerstpuzzel? Goed nieuws! Vanaf vandaag staan de AIVD kerstpuzzel 2022 en de junior kerstpuzzel online. Tijd om je hersenen flink te laten kraken!

Puzzelaars hebben tot dinsdag 17 januari (23.59 uur) de tijd om hun oplossingen in te sturen. Je hoeft geen cryptoloog of wiskundige te zijn om de puzzels op te lossen, met logisch nadenken en flink wat doorzettingsvermogen kun je een heel eind komen.

Loop je even vast? Geen zorgen! Alle opgaven van beide puzzels zijn los van elkaar op te lossen. Losse hints die naar het thema verwijzen zijn alleen te vinden in de puzzels zelf en worden niet gedeeld op de website of social media.

Jaarlijkse kersttraditie

De AIVD kerstpuzzel is een jaarlijkse kersttraditie van de AIVD. Oorspronkelijk was de puzzel bedoeld om het systematisch en logisch denken onder medewerkers op een leuke manier te stimuleren.

De puzzel wordt sinds 2011 ook op de AIVD-website geplaatst. Sindsdien gaan veel mensen – alleen of in teams – de uitdaging aan om zoveel mogelijk opgaven op te lossen.

De kerstpuzzels worden gemaakt door medewerkers van de dienst met kennis van informatiebeveiliging en het versleutelen van staatsgeheimen.

Juniorkerstpuzzel definitieve toevoeging kerstpuzzeltraditie

De AIVD juniorkerstpuzzel wordt specifiek gemaakt voor puzzelaars tot en met 15 jaar oud. De eerste editie werd in 2019 gepubliceerd. Na een aantal pilotjaren heeft de junioreditie nu een vaste plek veroverd in deze AIVD-traditie.

De puzzelmakers willen jongeren op een leuke manier kennis laten maken met cryptografie en deze creatieve manier van denken. Oudere inzenders mogen ook meedoen, maar hun scores worden niet opgenomen in de officiële ranglijst.

Download de kerstpuzzels

Enthousiast geworden om mee te puzzelen? Download hieronder dan vlug de puzzels en ga aan de slag. We houden niet van strenge regels, maar vinden het belangrijk dat deelnemers sportief meespelen. Daarom zijn er wél een paar spelregels.

Namens de puzzelmakers wensen we alle deelnemers veel succes en vooral veel plezier!