Betere bescherming geheimhoudernummers advocaten

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) en de Nederlandse orde van advocaten (NOvA) hebben een convenant getekend om te zorgen dat geheimhoudernummers van advocaten beter beschermd worden en niet worden afgeluisterd.

Van links naar rechts Sebastian Reyn (MIVD), Jeroen Soeteman (NOvA), Simone Smit (AIVD)

Hiermee wordt het vertrouwelijk contact tussen advocaten en hun cliënten beter gewaarborgd. Geheimhoudernummers zijn telefoonnummers die niet mogen worden afgeluisterd.

De AIVD en de MIVD kunnen dankzij de samenwerking met de NOvA nog sneller signaleren dat er een gesprek tussen een cliënt en diens advocaat wordt opgevangen. De diensten mogen een opgevangen gesprek tussen cliënt en advocaat alleen voor (inlichtingen)onderzoek gebruiken als de rechtbank Den Haag toestemming heeft gegeven.