Links activisme en extremisme, divers en diffuus, wisselvallig en wispelturig

De AIVD heeft een nieuwe publicatie over links activisme en extremisme uitgebracht: ‘Links activisme en extremisme, divers en diffuus, wisselvallig en wispelturig'. De open publicatie past in de reeks over links en rechts extremisme uit 2009 en 2010.

De nieuwe open nota biedt een actuele, feitelijke duiding van het fenomeen met een daaraan gekoppelde inschatting van de dreiging. Recente ontwikkelingen die de AIVD op links ziet zijn: brede samenwerkingsverbanden, een toename van het aantal anarchistische groeperingen en internationale samenwerking. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties had in de Tweede Kamer al aangekondigd dat een publicatie over links activisme en extremisme in de maak was.

Brochure completeert serie over extremisme

De AIVD kwam in 2009 en 2010 ook met publicaties over extremisme in ons land. Eerdere brochures over dit onderzoeksgebied waren: ‘Afkalvend front, blijvend beladen' (dreiging extreem rechts en rechts-extremisme) (2010) en ‘Het vuur van het verzet' (groeiende weerstand tegen het Nederlandse asiel- en vreemdelingenbeleid) (2009) en ‘Dierenrechtenextremisme in Nederland; gefragmenteerd maar groeiende' (2009). Het is voor het eerst dat het hele linkse speelveld in één nota wordt behandeld.