AIVD kerstpuzzel 2018: opgaven en antwoordformulier

Het insturen van oplossingen voor de AIVD kerstpuzzel 2018 was mogelijk tot en met dinsdag 15 januari 2019 (23.59 uur). Die inzendingstermijn is inmiddels verstreken, maar de puzzel blijft gewoon online staan. Je kunt de opgaven nog steeds downloaden. De winnaar(s) en oplossingen worden uiterlijk in maart bekendgemaakt.

Errata

In de AIVD kerstpuzzel 2018 blijken een paar fouten (errata) te zijn geslopen of er zijn onduidelijkheden gerezen. De volgende errata zijn door de puzzelmakers bevestigd:

  1. Opgave 9: dit erratum is alleen van toepassing op de eerste editie; daar stond 'WMGHW'. In de officiële kerstpuzzel 2018-editie, die je hieronder kunt downloaden, is dit veranderd naar: 'WMGGW'. Wij raden aan om deze editie te gebruiken bij het maken van de puzzel.
  2. Opgave 10: 175536811 moet zijn: 179536811.
  3. Opgave 25: de puzzelmakers blijken over een verouderd woordenboek te beschikken. Je mag de vraag ook lezen als: "Welk woord klinkt als een nieuw oud-Hollands gerecht?"