AIVD juniorkerstpuzzel 2019: opgaven en antwoordformulier

De termijn voor het insturen van oplossingen is verstreken. Dit was mogelijk tot en met 14 januari 2020 (deadline: 23.59 uur). Je kunt de AIVD juniorkerstpuzzel 2019 nog steeds downloaden en maken, maar je punten tellen niet meer mee voor het eindklassement. Voor het oplossen van de lastigste opgaven kun je onze hints raadplegen. De uitslag wordt in de loop van 2020 bekendgemaakt.

Bekendmaking uitslag vertraagd door corona

In verband met de coronamaatregelen loopt helaas ook de publicatie van de uitslag en uitwerkingen van de AIVD kerstpuzzel 2019 (volwassen en junioreditie) vertraging op. De puzzelmakers laten weten dat zij de uitslag en uitwerkingen op een later moment alsnog zullen publiceren. Een definitieve datum is nog niet bekend.

Deze AIVD juniorkerstpuzzel 2019 was een pilot, waarbij de puzzelmakers gehoor hebben gegeven aan het verzoek van schoolklassen om een speciale kerstpuzzel te maken voor jongere deelnemers. Het voornaamste doel is om jongeren op een leuke manier kennis te laten maken met het vakgebied van het NBV en deze creatieve manier van denken.

Natuurlijk mogen ook oudere puzzelaars meedoen aan de juniorpuzzel, maar de eer en eeuwige roem gaat naar de jongeren. Zij krijgen een plaats op de officiële ranglijst.

Afhankelijk van hoe deze eerste editie door de doelgroep wordt ontvangen, zullen de puzzelmakers bepalen of deze variant een nieuwe AIVD-kersttraditie wordt.

Liever de 'gewone' puzzel maken? Download hier de opgaven van de AIVD kerstpuzzel 2019.

Richtlijnen voor de 'enveloppenopgave'

Er staan geen (echte) fouten in de AIVD kerstpuzzel 2019 en AIVD juniorkerstpuzzel 2019. De puzzelmakers geven hieronder wat aanvullende richtlijnen voor de beruchte 'enveloppenopdracht' (opgave 8 van de 'gewone' editie en opgave 7 van de juniorpuzzel):

"Er wordt gevraagd om 100 (hele) punten te verdelen over 10 enveloppen. Wij verwachten dus in elk van de vakjes hele getallen van 0 tot en met 100, die samen optellen tot 100 punten. Inzendingen die hier niet aan voldoen, proberen wij bij het nakijken zo aan te passen dat ze alsnog kunnen meetellen. Dit werkt meestal in het nadeel van de puzzelaar; getallen achter de komma worden bijvoorbeeld naar beneden afgerond."

De puzzelmakers verzoeken alle deelnemers vriendelijk om deze opgave niet te beïnvloeden met zogenoemde 'spookinzendingen'. Zij willen zich zo goed mogelijk kunnen richten op het nakijken van alle inzendingen en zijn graag minder tijd kwijt aan het filteren of diskwalificeren van valse inzendingen.

Ingevuld formulier verzenden

Nog een laatste tip van de puzzelmakers: "Ben je klaar met puzzelen? Controleer voor het insturen van jouw oplossingen alsjeblieft of het antwoordformulier ook daadwerkelijk is ingevuld. Sommige inzendingen die wij tot nu toe hebben ontvangen, zijn namelijk 'leeg'. 

Het zou natuurlijk zonde zijn als al jouw harde puzzelwerk uiteindelijk maar 0 punten oplevert, omdat wij een leeg formulier hebben gekregen. Tot slot wensen wij de deelnemers aan beide puzzels succes nog veel puzzelplezier. En voor de puzzelaars van de 'gewone editie': succes met jullie strijd tegen de elementen!"