AIVD kerstpuzzel 2019: opgaven en antwoordformulier

De termijn voor het insturen van oplossingen is verstreken. Dit was mogelijk tot en met 14 januari 2020 (deadline: 23.59 uur). Je kunt de puzzel nog steeds downloaden en maken, maar je punten tellen niet meer mee voor het eindklassement. Voor het oplossen van de lastigste opgaven kun je onze hints raadplegen. De uitslag van de AIVD kerstpuzzel 2019 wordt in de loop van 2020 bekendgemaakt.

Bekendmaking uitslag vertraagd door corona

In verband met de coronamaatregelen loopt helaas ook de publicatie van de uitslag en uitwerkingen van de AIVD kerstpuzzel 2019 (volwassen en junioreditie) vertraging op. De puzzelmakers laten weten dat zij de uitslag en uitwerkingen op een later moment alsnog zullen publiceren. Een definitieve datum is nog niet bekend.

Eerste AIVD juniorkerstpuzzel

Op de eerste pagina van de AIVD kerstpuzzel 2019 staat dat er dit jaar voor het eerst een aparte juniorpuzzel wordt uitgebracht. Verder wordt hier vermeld dat de junioreditie speciaal is gemaakt voor jongere puzzelaars van 10 tot 15 jaar, maar dit moet tot en met 15 jaar zijn.

Overigens mag je als oudere deelnemer natuurlijk ook een poging wagen als de 'grote' puzzel voor jou nog een stap te ver is.

Welke puzzelversie je ook gaat maken, wij wensen jou zoals altijd veel succes!

Liever de junioreditie maken? Download hier de opgaven van de AIVD juniorkerstpuzzel 2019.

Richtlijnen voor de 'enveloppenopgave'

Er staan geen (echte) fouten in de AIVD kerstpuzzel 2019 en AIVD juniorkerstpuzzel 2019. De puzzelmakers geven hieronder wat aanvullende richtlijnen voor de beruchte 'enveloppenopdracht' (opgave 8 van de 'gewone' editie en opgave 7 van de juniorpuzzel):

"Er wordt gevraagd om 100 (hele) punten te verdelen over 10 enveloppen. Wij verwachten dus in elk van de vakjes hele getallen van 0 tot en met 100, die samen optellen tot 100 punten. Inzendingen die hier niet aan voldoen, proberen wij bij het nakijken zo aan te passen dat ze alsnog kunnen meetellen. Dit werkt meestal in het nadeel van de puzzelaar; getallen achter de komma worden bijvoorbeeld naar beneden afgerond."

De puzzelmakers verzoeken alle deelnemers vriendelijk om deze opgave niet te beïnvloeden met zogenoemde 'spookinzendingen'. Zij willen zich zo goed mogelijk kunnen richten op het nakijken van alle inzendingen en zijn graag minder tijd kwijt aan het filteren of diskwalificeren van valse inzendingen.