AIVD kerstpuzzel 2021: opgaven en antwoordformulier

Op deze pagina kun je het opgaven- en antwoordformulier van de AIVD kerstpuzzel 2021 downloaden. De termijn voor het insturen van oplossingen is verstreken. Je kunt wel kijken of je met de hints die ene lastige opgave alsnog kunt oplossen. De uitslag en uitwerkingen maken we in de loop van dit jaar bekend.

Errata

In de AIVD kerstpuzzel 2021 blijken een paar fouten (errata) te zijn geslopen of er zijn onduidelijkheden gerezen. De volgende errata zijn door de puzzelmakers bevestigd:

  • 13f: de laatste twee noten moeten geen vlaggetje krijgen. Het moeten dus kwartnoten met een punt zijn in plaats van achtste noten met een punt. Heb je een maatstreep te veel of noot te weinig? Geen zorgen: we leggen het later uit in de uitwerkingen.
  • 18: de FEN hoeft niet uniek te zijn (we vragen de FEN vooral om deelpunten te kunnen geven), maar de twee oplossingen zijn wel uniek.
  • 19: één van de getallen op de bovenste rijen is per ongeluk niet vetgedrukt. Wij denken echter dat je die aanwijzing helemaal niet nodig hebt om te zien wat er in de driehoeken gebeurt.
  • 20: er zijn verschillende referenties voor de Thebaïs; de referentie die wij gebruiken levert het juiste getal op.

Digitale toegankelijkheid

Het opgaven- antwoordformulier van de kerstpuzzel is een interactief PDF-bestand. Meerdere opdrachten zijn verwerkt in afbeeldingen.

De AIVD is zich ervan bewust dat dit formulier niet aan alle toegankelijkheidseisen voldoet. Voor de lange termijn zoeken we met de puzzelmakers naar een oplossing. Meer weten? Kijk op aivd.nl/toegankelijkheid