Naar aanleiding van: 'artikel Parool over Nederlands Auschwitz Comité'

Het Parool heeft vandaag een artikel gepubliceerd over de activiteiten van de BVD bij het onderzoek naar leden van het Nationaal Auschwitz Comité. Door de BVD werden Holocaust-overlevenden niet gezien als extremisten of een gevaar voor de democratie. 

De BVD deed in de tijd van de Koude Oorlog onderzoek naar communisme. Dat was destijds de grootste dreiging tegen de nationale veiligheid. Mogelijk onderzoek naar personen verbonden aan het Nationaal Auschwitz Comité kan in dat licht worden gezien.

Al eerder is in diverse bronnen melding gemaakt dat het NAC een mantelorganisatie van de CPN zou zijn. Dit kwam ook naar voren in een NIOD-rapport  uit 1999 EHRI - Nederlands Auschwitz Comité en een BVD-stuk dat eerder is geopenbaard op de site van de Stichting Argus. Hieruit bleek dat het vermoeden bestond dat het Nationaal Auschwitz Comité een dekmantelorganisatie van de Communistische Partij Nederland (CPN) was. Ook Lou de Jong waarschuwde hier in 1968 voor, getuige een artikel van het Historisch Nieuwsblad van 2 mei 2023.

Nationaal Archief

In november 2022 heeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) zo’n 71.000 dossiers uit de periode 1946 – 1998 overgedragen aan het Nationaal Archief. Het zijn persoonsdossiers van de voormalige Centrale Veiligheidsdienst (CVD) en de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Beide diensten zijn voorlopers van de AIVD. Zij geven een inkijk in het onderzoek zoals de de BVD dat destijds deed. Het overbrengen van dossiers als deze past bij het streven van de AIVD om, waar dat kan, bij te dragen aan wetenschappelijke studie naar inlichtingen- en veiligheidsdiensten en openheid aan het publiek.