Aanbieders van communicatiediensten

De AIVD kan tijdens een onderzoek een beroep doen op aanbieders van communicatiediensten, zoals internetproviders. Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van een telefoontap of het verstrekken van gegevens. Aanbieders van dit soort diensten zijn wettelijk verplicht om mee te werken aan ons verzoek. 

Onderscheppen van communicatie

Bij het onderzoeken van een dreiging voor de nationale veiligheid zijn er verschillende bevoegdheden waarvoor de AIVD de medewerking van aanbieders van communicatiediensten nodig kan hebben. Zo kunnen wij aanbieders verzoeken om mee te werken aan het:

Wie beschouwen wij als aanbieders van communicatiediensten?

Aanbieders van communicatiediensten zijn personen of bedrijven die met hun dienst, zoals een netwerk of applicatie, gebruikers in de mogelijkheid stellen met anderen te communiceren via bijvoorbeeld een (spel)computer, smartphone of computernetwerk.

Ook personen of bedrijven die alleen gegevens verwerken (of opslaan) ten behoeve van een communicatiedienst of gebruikers vallen onder het begrip 'aanbieders van communicatiediensten'. Het kan daarbij bijvoorbeeld gaan om de map concepten van een e-mailaccount of een dienst die gegevens opslaat in de cloud.

Hoe werkt de AIVD samen met communicatieaanbieders?

Een medewerker van de AIVD neemt contact op met de aanbieder van de communicatiedienst om een afspraak te maken. Zo'n gesprek vindt meestal plaats bij de aanbieder op kantoor. Tijdens de afspraak wordt de verdere procedure uitgelegd en geven wij aan welke informatie wij nodig hebben voor ons onderzoek.

De samenwerking blijft geheim. De aanbieder mag dus niet met anderen praten over het contact dat hij heeft (gehad) met de AIVD.

Compensatie voor aanbieders

De communicatieaanbieder wordt voor zijn medewerking door ons financieel gecompenseerd. 

Biedt u communicatiediensten aan?

Bekijk ook onze antwoorden op veelgestelde vragen voor communicatieaanbieders over het verstrekken van gegevens.

Of ga terug naar de hoofdpagina: Gegevens van communicatiediensten.