Bring Your Own Device: beperk keuze, regel beheer

Door de toenemende populariteit van mobiele apparatuur en flexwerken neem het zakelijke gebruik van privésmartphones en -tablets toe. Dit brengt veiligheidsrisico's met zich mee. Richt daarom een goede beheerorganisatie in en beperk de keuze van apparatuur die zakelijk gebruikt mag worden. Dit en meer adviseert de AIVD in het rapport ‘Bring your own device, choose your own device'.

Privé-apparatuur heeft lager beveiligingsniveau

Het zakelijk gebruik van privésmartphones en -tablets wordt ‘Bring Your Own Device' genoemd. Privé-apparatuur is gemaakt voor de consumentenmarkt en heeft daarom een lager beveiligingsniveau dan nodig is voor zakelijk gebruik. Maar met de huidige generatie apparatuur zijn de risico's te beperken om zelfs gerubriceerd materiaal tot Departementaal Vertrouwelijk te kunnen verwerken.

De installatie van een speciale applicatie op de telefoon of tablet kan het bijvoorbeeld mogelijk maken gegevens binnen een beveiligde omgeving te bewerken en op te slaan. Ook kan gebruik worden gemaakt van een virtuele werkplek op de telefoon of tablet, zodat er zo min mogelijk gegevens op de telefoon zelf achterblijven.

Veiliger zonder in te leveren op gebruiksgemak en functionaliteit

Veel apparatuur kan acceptabel beveiligd worden, maar dit gaat vaak ten koste van het gebruiksgemak en de functionaliteit. Dankzij ontwikkelingen in besturingssystemen en beveiligingsproducten voor smartphones is op termijn een betere beveiliging haalbaar zonder in te leveren op gebruiksgemak en functionaliteit.

Beperk de keuze zakelijk te gebruiken apparatuur

Niet ieder apparaat is hetzelfde. Daarom kunnen niet alle beveiligingsmaatregelen op alle apparaten worden geïmplementeerd. De AIVD adviseert overheidsorganisaties dan ook om de keuze van apparatuur die medewerkers zakelijk kunnen gebruiken te beperken tot die modellen die veilig te maken zijn.

Het advies in het rapport is met name gericht aan overheidsorganisaties, maar ook andere organisaties kunnen hun voordeel doen met het rapport.